Rijksuniversiteit Groningen

Deens Koningsdrama van Per Olov Enquist in de serie Spraakmakende boeken

In de lezingenserie Spraakmakende boeken bespreekt dr. Petra Broomans de roman 'Het bezoek van de lijfarts' van de Zweedse schrijver Per Olov Enquist. Het boek beschrijft de bijzondere gebeurtenissen aan het Deense hof tussen 1768 en 1772. In 1768 wordt de verlichte intellectueel Johann Friedrisch Struensee benoemd tot lijfarts van de jonge geesteszieke koning Christian de Zevende. Deze huwde op 17-jarige leeftijd met de 15-jarige Caroline Mathilde, zuster van de Engelse koning. Enquist beschrijft het hof als een gekkenhuis. De lijfarts krijgt een machtspositie en is in staat talloze hervormingen door te voeren. Hij krijgt een verhouding met de koningin, waaruit een dochter geboren wordt. De adel en het volk komen in opstand en dit leidt tot de gevangenneming en terechtstelling van Struensee. In 1772 wordt hij onthoofd en de koningin naar Engeland verbannen.

De auteur Per Olov Enquist (1934) is 'the grand old man' van de Zweedse literatuur. Zijn werk is in 26 talen vertaald. Politiek, liefde, macht en waanzin, Enquist kan het allemaal prachtig verwoorden. Tevens weet hij de spanning vast te houden, terwijl de uitkomst van deze historische roman reeds aan het begin bekend is. 'Het bezoek van de lijfarts' werd door de Nederlandse boekhandelaren uitgeroepen tot boek van het jaar 2001.

Dr. Petra Broomans is verbonden aan de faculteit der Letteren en gespecialiseerd in de Zweedse letter- en cultuurkunde. Haar interesse gaat uit naar de literatuurgeschiedschrijving en reisliteratuur. Daarnaast houdt zij zich bezig met vrouwenstudies.

Datum en tijd

donderdag 30 januari 2003, 20.00 - 22.00 uur

Spreker

Petra Broomans

Titel

Boekbespreking van 'Het bezoek van de lijfarts' van Per Olov Enquist

Serie

Spraakmakende Boeken

Plaats

Academiegebouw (Offerhauszaal), Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Faculteit der Letteren, PR & Voorlichting, Joke van Kuijk, tel. (050)363 73 70, e-mail: j.h.b.van.kuijk-sweering@let.rug.nl of Anneke Kok, tel. (050)363 59 09, e-mail: a.kok@let.rug.nl, www.let.rug.nl/spraakmakendeboeken/

Studium Generale