VSNU



VSNU-Persbericht
Datum: 29 januari 2003

VSNU, KNAW en NWO presenteren nieuw protocol onderzoeksbeoordelingen: Publieke middelen verantwoorden Op 30 januari organiseert de Vereniging van Universiteiten (VSNU) een werkconferentie met het thema 'Beter Beoordelen'. Deze themadag gaat over de kwaliteitszorg voor het onderzoek dat uit publieke middelen wordt betaald en over de vraag hoe we kwaliteit beoordelen, bevorderen en zichtbaar maken.

De VSNU heeft ruim tien jaar ervaring met het huidige stelsel van onderzoeksbeoordelingen. Daarin is peer review de kern en zijn openheid en openbaarheid de condities. Dit systeem heeft zijn waarde bewezen en wordt dan ook niet afgeschaft maar versterkt en beter afgestemd met Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In 2001 hebben VSNU, KNAW en NWO naar aanleiding van het rapport 'Kwaliteit Verplicht' van de commissie Van Bemmel, gezamenlijk besloten tot een aantal vernieuwingen. Het nieuwe protocol zal voor VSNU, KNAW en NWO gaan gelden. De intentie is dat door deze afstemming de administratieve last aanzienlijk zal verminderen. In het nieuwe systeem zal de evaluatie plaatsvinden per samenhangend terrein van onderzoek en niet langer per discipline. Internationale toetsing komt in plaats van uitsluitend landelijke vergelijking en het initiatief komt voortaan te liggen bij de universiteiten zelf, in plaats van bij VSNU of KNAW. Naast de inhoud van het onderzoek zal ook het onderzoeksbeleid en het management worden geëvalueerd.

De verantwoordelijkheid voor de evaluatie komt dus te liggen bij de universiteit zelf. Elke drie jaar vindt een zelf-evaluatie plaats en elke zes jaar voert een internationale groep van deskundigen een peer review uit.



VSNU