Gemeente Zwolle


Tijdelijke opvang dakloze asielzoekers uitgebreid


Datum uitgave: 29-01-2003

Onderwerp: zorg

De commissie Welzijn heeft maandagavond besloten om de huidige DATO-regeling (regeling voor Dakloze Asielzoekers; Tijdelijke Opvang) uit te breiden met ingang van 28 januari voor de duur van maximaal twee jaar met als doel tijdelijke opvang te bieden aan:


* Zwolse asielzoekers, die geen recht hebben op opvang, maar een procedure hebben lopen gericht op regulier verblijf in Nederland;
* Zwolse asielzoekers, die volledig zijn uitgeprocedeerd, maar bezig zijn met kansrijke doormigratie, ter beoordeling aan de IOM (Internationale Organisatie voor Migratie).

Op verzoek van wethouder Peter Pot heeft de commissie besloten de uitvoering van deze regeling nu reeds te starten, vooruitlopend op het raadsbesluit.

Met Zwolse asielzoekers worden bedoeld asielzoekers afkomstig uit:


* een woning van het COA in Zwolle;

* het OC (Onderzoekcentrum) in Zwolle;

* uit zelfstandig gehuurde woonruimte in Zwolle en;
* uit woningen gehuurd door de gemeente Zwolle in het kader van de ROA (Regeling Opvang Asielzoekers/ VVTV (Voorlopig Vergunning tot Verblijf).

Deze mensen kunnen zich aanmelden bij het Leger des Heils. Het Leger bepaalt in overleg met de partners of iemand geplaatst kan worden en waar iemand geplaatst kan worden. Er wordt een overeenkomst met de asielzoeker gesloten voordat tot plaatsing kan worden overgegaan. Hiermee wordt duidelijk gemaakt wat de rechten en plichten van de asielzoeker zijn en bovendien wordt afgesproken wanneer de opvang eindigt.

DATO +
Deze regeling wordt de DATO + regeling genoemd. DATO+ is uitsluitend bedoeld voor legale asielzoekers afkomstig uit Zwolle. Het Leger des Heils stelt een coördinator aan voor 18 uur per week voor zowel de uitvoering van de DATO als de DATO+ regeling. De coördinator regisseert en bewaakt de instroom en overlegt met derden, zoals de IOM, Vluchtelingenwerk Zwolle en het Podium van Kerken. Daarnaast biedt de coördinator maatschappelijke begeleiding aan de bewoners van de vijf woningen, waarin de asielzoekers worden opgevangen.

Alleenstaande asielzoekers binnen de DATO + regeling worden opgevangen in een opvangmodel van het Leger des Heils of de Vrouwenopvang Overijssel. Gezinnen worden in een woning geplaatst. Deze woningen hebben de corporaties beschikbaar gesteld. Deze woningen zijn juridisch te beschouwen als een dependance van maatschappelijke opvang. Het Leger des Heils beheert deze woningen.

Partijen
De partijen, die nu de DATO-regeling uitvoeren, gaan ook de DATO + regeling uitvoeren. Dit zijn het Leger des Heils en Vrouwenopvang Overijssel. Daarnaast participeren Stichting Vluchtelingenwerk Zwolle, het Podium van Kerken en de IOM. Hier komt in het kader van DATO+, deltaWonen bij. Zij vertegenwoordigt de samenwerkende Zwolse woningcorporaties.

Doelgroep
De huidige DATO-regeling wordt uitgebreid voor Zwolse asielzoekers, die legaal in Nederland verblijven, geen recht op opvang hebben en een procedure hebben lopen gericht op regulier verblijf in Nederland. Deze mensen wordt onderdak aangeboden tot het moment dat de rechter besluit over hun aanvraag. Het gaat dan alleen om de procedure waar men nu in is verwikkeld, zodat men niet meerdere procedures tijdens of na de bedoelde procedure gaat opstarten om zo het vertrek uit Nederland uit te stellen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat asielzoekers, die weliswaar volledig zijn uitgeprocedeerd, maar bezig zijn met doormigratie, worden opgevangen. Het gaat daarbij om gezinnen/ alleenstaanden, die kunnen aantonen dat zij - al voordat zij uitgeprocedeerd waren - hier serieus mee bezig waren. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) toetst vooraf of doormigratie voldoende kansrijk is.

Bron: Communicatie
Datum van 29-01-2003 tot 04-02-2003