Gemeente Breda

Persberichten

30-01-2003

Tankstations op afstand controleren. Gemeente vraagt vrijwilligers voor controle-experiment.

De gemeente Breda wil de controle op tankstations bij wijze van experiment veranderen. Het gaat dan om tankstations zonder LPG. Volgens de gemeente zijn de voorschriften waar deze tankstations aan moeten voldoen zodanig dat het niet langer meer nodig is om een controleur langs te sturen. Dit levert het desbetreffende bedrijf tijdwinst op. Voorwaarde is dan wel dat eigenaren of exploitanten volgens vastgestelde lijnen jaarlijks hun gegevens aan de gemeente toesturen. Een dezer dagen zullen de exploitanten een uitnodiging ontvangen met het verzoek vrijwillig deel te nemen aan dit experiment.

De voorschriften van het Besluit Tankstations milieubeheer lenen zich goed voor dit experiment. De gemeente ontvangt al een groot deel van de controleresultaten rechtstreeks van het Keuringsinstituut (KIWA). Ook bij de overige eisen die gesteld worden, dienen tankstations voorgeschreven contracten en protocollen te bezitten. Eenmalig zal er een goed profiel van een tankstation gemaakt moeten worden dat de gemeente voldoende inzicht biedt om jaarlijks naar de juiste gegevens e.d. te vragen. Een bedrijf dat zich vrijwillig aanmeldt om aan dit experiment mee te doen is verplicht jaarlijks een update van al deze gegevens toe te sturen aan de gemeente. Ook is het mogelijk dat de gemeente rechtstreeks onderhoudscontracten opvraagt bij overige firmas.
Alleen degenen die zich aanmelden zullen administratief gecontroleerd worden. Voor de overige tankstations staat weer een fysieke controle gepland in 2003.
Het experiment zal na een jaar geëvalueerd worden. Hiervoor is een steekproefsgewijze controle nog wel nodig.

Breda, 30 januari 2002