Gemeente Breda

Persberichten

30-01-2003

Stadsregio Breda onderzoekt kansen voor verblijfstoerisme

De colleges van burgemeester en wethouders van Breda, Etten-Leur en Oosterhout hebben samen besloten om een studie te laten verrichten naar de kansen van het verblijfstoerisme in de regio. Het verblijfstoerisme betreft met name bezoek aan deze regio met overnachtingen in hotellerie, op campings en in bungalowbedrijven. Een extern adviesbureau voert het onderzoek uit in nauwe samenwerking met de Kamer van Koophandel West-Brabant en het Hoteloverleg Breda. De resultaten komen naar verwachting omstreeks juni van dit jaar beschikbaar.

Dag- en verblijftoerisme
Recent onderzoek wijst uit dat het redelijk goed gaat met het dagtoerisme. In 2001 heeft Breda bijna twee miljoen dagbezoekers ontvangen. Samen waren deze goed voor een besteding in de stedelijke economie van 104 miljoen euro. Het verblijfstoerisme blijft hierbij vooralsnog achter. Er zijn naar ruwe schatting jaarlijks 140.000 overnachtingen met een totaal aan bestedingen van zon 10 miljoen euro. Een achterstandspositie die ook door het Hoteloverleg Breda wordt bevestigd. Het puur toeristisch gemotiveerde aandeel bij de hierbij aangesloten hotels is naar schatting 10 procent. Direct gevolg daarvan is een capaciteitsoverschot tijdens de vakantieperioden en de weekeinden. Breda heeft echter wel een gunstige hotelbezetting op de zakelijke markt door de grote variatie in de regionale bedrijvigheid. De verwachting is dat dit voor de regio nog verder toeneemt wanneer de HSL en de Bredase Spoorzone klaar zijn.

Arrangementen
Verblijfstoeristen geven ruim tweemaal zoveel geld uit als dagtoeristen. Als de vele dagbezoekers zouden worden verleid om hier ook te overnachten, geeft dat een enorme bestedingsimpuls. De stad biedt mogelijkheden om de bestaande bezoekmotieven via aantrekkelijke arrangementen te koppelen aan andere toeristische voorzieningen. Voorbeelden zijn: het culturele en vermaaksaanbod in de binnenstad van musea, podia, schouwburg en casino, of de vele mooie plekjes in het buitengebied, de bos- en heidegebieden en de historische dorpskernen. Kansen die met dit onderzoek duidelijk naar voren kunnen komen. Regionale aanpak
Het onderzoek strekt zich uit over de regio Breda, Oosterhout en Etten-Leur. De logiessector heeft een regionale reikwijdte. Breda neemt als centrumstad binnen West-Brabant een prominente positie in. De stad vervult binnen deze regio een centrale rol op het gebied van openbaar bestuur, wonen, werken, vrijetijdsvoorzieningen, verkeer en vervoer. Verreweg de meeste hotels zijn dan ook hier gevestigd. Het primaire verzorgingsgebied van Breda bevindt zich ruwweg binnen een straal van 20 autominuten rondom de stad. Binnen dit verzorgingsgebied is de gemeente Oosterhout als tweede stad de belangrijkste aanbieder van bungalowbedrijven. De gemeente Oosterhout is gelet op het grote winkelaanbod en andere vrijetijdsvoorzieningen een belangrijke aanbieder voor de omliggende gemeenten Made/Drimmelen en Geertruidenberg. Daarnaast zijn er in beide gemeenten meerdere (mini)campings en groepsverblijven gevestigd. Voor wat de logiessector betreft vullen beide gemeenten elkaar dus goed aan. De gemeente Etten-Leur is als derde gemeente binnen dit verzorgingsgebied dermate gunstig gelegen aan de A16/HSL, dat het belangrijk is dat de specifieke marktsituatie en toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van de logiessector aldaar ook in kaart worden gebracht bij het onderzoek.

Breda, 30 januari 2003.