Actueel

Afwijzing vordering tot staken chloortransporten
Bron: Rechtbank Almelo

Datum actualiteit: 30-01-2003

De voorzieningenrechter Almelo wijst de vordering van een inwoner van Hilversum tegen Akzo Nobel Base Chemicals en spoorvervoerder Railion tot staken van de chloortransporten per trein van Hengelo (O) en Delfzijl naar Rotterdam af. De eiseres woont op enkele honderden meters van de spoorlijn waarover het vervoer plaatsvindt. Ze stelt onder meer dat chloortransporten enorme veiligheidsrisico's opleveren en dat in de risicoanalyse onvoldoende rekening is gehouden met de slechte staat van onderhoud van het spoor en met sabotage of terroristische aanslagen.

De rechter overweegt dat de transporten plaatsvinden binnen de kaders van zowel de nationale als de internationale regelgeving op het gebied van dergelijke transporten en dat alle vereiste vergunningen aanwezig zijn. Daarmee moeten alle publiekrechtelijke aspecten geacht worden beoordeeld en gewogen te zijn, zodat er voor de burgerlijke rechter op dat punt geen taak is weggelegd. Eiseres heeft niet aannemelijk gemaakt dat de toestand van het voor de chloortransporten gebruikte spoor zo slecht is dat het rijden daarover riskant is. De vrees voor wat terroristen allemaal zouden kunnen doen kan geen leidraad zijn, omdat dan de samenleving volledig tot stilstand zou komen. Er is daarom geen sprake van bijzondere omstandigheden die tot stopzetting van de transporten zouden moeten leiden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF3455

Zie het origineel
origineel
Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10537&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=10537&i=2&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10537&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=10537&i=2&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10537&i=&ti= .