Korps: Groningen, plaats: Diverse 30-01-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 30 januari 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Toppingaheerd een hennepkwekerij ontmanteld. De politie reageerde op een melding van een sterke weedlucht. Een 17-jarig meisje uit de stad liet de agenten de woning binnen. In de woonkamer troffen de dienders de hennepkwekerij aan. Het meisje werd vervolgens aangehouden. In de woonkamer troffen de agenten 153 hennepplanten, diverse assimilatielampen, een koolstoffilter, een handpomp en andere toebehoren aan. In twee andere vertrekken werden nog eens 250 toppen van hennepplanten en diverse onderdelen voor een hennepkwekerij gevonden. Alle goederen zijn in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Uit onderzoek door het energiebedrijf kon blijken dat ook met de meter van de elektriciteit geknoeid was en derhalve illegaal stroom was afgetapt. Later meldde de eigenaar van de hennepkwekerij, een 32-jarige man uit Groningen, zich aan het politiebureau. De man legde een bekennende verklaring af. Het meisje was voor hem bezig met werkzaamheden ten behoeve van de kwekerij. Beide verdachten konden na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: brombakfietser met drank achter stuur Op de Oosterhamrikkade heeft de politie woensdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd gecontroleerd op zijn brombakfiets. Hij bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. Vervolgens vorderde de politie zijn rijbewijs in. Hij kreeg daarnaast een dagvaarding uitgereikt. De politie maakt proces-verbaal tegen de brombakfietser op.

Groningen: vluchtende winkeldief door personeel ingerekend De politie heeft woensdagavond in een supermarkt aan de Oude Ebbingestraat een 34-jarige man uit Geeuwenbrug aangehouden voor winkeldiefstal. Het winkelpersoneel constateerde dat de man diverse tubes tandpasta wegnam. Op het moment dat de winkeldief in de rij stond, kreeg hij door dat het winkelpersoneel zijn diefstal had gezien. De verdachte liep de supermarkt weer in en gooide de tubes in de schappen. Vervolgens werd hij door de beveiliging aangesproken, maar zette hij het op een rennen. Na een achtervolging te voet kon het personeel de winkeldief op de Ossenmarkt inrekenen. Bij zijn vlucht had de verdachte nog enkele tubes weggegooid. In de winkel werd de man hierop door agenten aangehouden. Op het politiebureau bleek dat de man nog een gevangenisstraf te goed had en is hij na verhoor voor justitie ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vernielzuchtige man aangehouden
Op het Boterdiep heeft de politie woensdagavond een 20-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor vernieling. De dakloze man had een ruitenwisser van een auto omgebogen en bij een andere auto een buitenspiegel kapot getrapt. Ook had de verdachte tegen een derde auto getrapt, waardoor een deuk in deze auto was ontstaan. Op aanwijzing van een alerte getuige kon de verdachte worden ingerekend. Bij zijn fouillering troffen de agenten een groot mes aan. De dakloze is ingesloten. Hij zal voor alle strafbare feiten worden gehoord.

Groningen: diverse controles
De politie heeft woensdag in de stad diverse verkeerscontroles gehouden. Op de Verlengde Lodewijkstraat vond woensdagochtend een controle op gordels en rood licht plaats. Vijf bestuurders droegen geen gordel en vier reden op deze locatie door het rode licht. Op de Verlengde Hereweg werd dinsdagmiddag gecontroleerd op rood licht. Negen bestuurders van voertuigen waren op deze locatie in overtreding en kregen een bekeuring. De politie controleerde woensdagavond ook op fietsverlichting. Op het Kattenhage werden 14 (brom)fietsers bekeurd en in de Nieuwe Ebbingestraat kregen 18 overtreders een bon. De controle op het Kattenhage moest voortijdig worden beëindigd, omdat een 30-jarige man uit de stad werd aangehouden na het plegen van een verkeersovertreding. De Stadjer wilde bij een verlichtingscontrole geen enkele medewerking verlenen. De man wilde ook zijn naam niet opgeven. Op het moment dat de fietser weg wilde lopen, werd hij tegengehouden door de agent. Vervolgens nam de man een dreigende houding richting de politieman. Ondanks meerdere waarschuwingen bleef de man zich dwars en recalcitrant gedragen. Vervolgens werd hij door de agent met pepperspray in het gezicht gespoten. De Stadjer wist nog kort weg te rennen, maar kon vervolgens worden aangehouden. De verkeersovertreder mocht later met een bekeuring op zak het politiebureau weer verlaten. Tenslotte vond woensdagavond nog een verlichtingscontrole plaats in de Brugstraat, Kraneweg en Wilhelminakade. In totaal werden 20 bekeuringen op deze drie plekken uitgedeeld.

Groningen: scooter en fietser botsen
Op het fietspad op de Huizingermaar is woensdagochtend een 17-jarige jongen uit de stad gewond geraakt na een botsing met een fietser. Op het moment dat de fietser, een 16-jarige meisje, links om een plas op het wegdek wilde rijden, wilde de jongen op zijn scooter de plas aan de rechterzijde passeren. Toen beiden na het passeren van de plas- weer naar het midden van het fietspad wilde rijden, kwamen ze met elkaar in botsing. De jongen raakte door de botsing gewond aan de knie en is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft het ongeval opgenomen.

Groningen: mannen voor vernieling aangehouden
De politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Kombuis twee mannen van 26 en 33 jaar, beiden uit de stad, aangehouden voor vernieling. De twee hadden de voordeur van een leegstaande woning geforceerd met de bedoeling om in het pand de nacht door te brengen. De huismeester had de twee op heterdaad betrapt, maar bleken de verdachten een slaapkamer op slot te hebben gedraaid. De agenten forceerden vervolgens de deur van de slaapkamer, waarna de 26-jarige man werd aangehouden. Uit een andere kamer kwam de oudste van de twee te voorschijn, waarna ook hij werd aangehouden. Beiden konden na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt tegen de verdachten proces-verbaal op.

Groningen: overval speelgoedzaak
Een speelgoedzaak aan de Herestraat in Groningen is woensdag tegen sluitingstijd overvallen door een onbekende man. De man die deels gemaskerd was, drong plotseling het kantoor binnen waar een medewerkster (40) aan het werk was. De man greep de vrouw bij de keel en dwong haar om geld uit de kluis te halen. Nadat zij hem een som geld had afgegeven, sloot hij haar in een ruimte bij het kantoor op. Hij verliet daarna de zaak. Een collega van de 40-jarige medewerkster merkte kort daarna de opsluiting. Toen werd de overval ook pas bekend. De verdachte had toen de zaak uiteraard al verlaten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Winschoten: aangifte oplichting
Bij de politie van Winschoten is woensdag aangifte gedaan van oplichting. Betrokkene, een 31-jarige inwoner van Winschoten, had gereageerd op een advertentie voor thuiswerk. Na het overmaken van 20 Euro kreeg de Winschoter een handleiding toegestuurd met daarin het advies om op dezelfde wijze een advertentie te plaatsen met het verzoek om vooraf 20 Euro te storten en daarna de handleiding op te sturen. Een gemakkelijke manier om geld te verdienen. De Winschoter voelde zich belazerd en deed derhalve aangifte van oplichting. Uit eerdere onderzoeken blijken dit soort gevallen strafrechtelijk moeilijk te vervolgen zijn.

Uithuizen: inbraak in school; leerlingen een dag vrij In de nacht van dinsdag op woensdag is er ingebroken in de school aan de J. Cohenstraat in Uithuizen. Daarbij zijn vrijwel alle lokalen en andere vertrekken doorzocht en was een behoorlijke ravage aangericht in het gebouw. Sommige deuren waren opengebroken. Tevens was een zijraam uit een lokaal opengebroken. Mogelijk dat de inbreker hiervan gebruik heeft gemaakt. Er wordt vermoedelijk een laptop en een geldbedrag vermist. Vanwege de chaos en het feit, dat de technische recherche een onderzoek moest instellen heeft de schoolleiding besloten om de leerlingen een dag naar huis te sturen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Toornwerd: dorp tijdelijk afgesloten geweest in verband met bergen vrachtauto
In verband met het bergen van een vrachtautocombinatie die in de berm bij de kruising Molenweg met de Toornwerderweg was weggezakt is het dorp Toornwerd woensdagmorgen tijdelijk afgesloten geweest. De vrachtautocombinatie bestaande uit een trekker met oplegger was vast komen te zitten nadat de chauffeur, een 43-jarige inwoner van Estland, verkeerd was gereden en op die plek wilde keren. De oplegger, beladen met hout, zakte daardoor weg in de berm en dreigde te kantelen. Met behulp van een bergingsbedrijf werd de zaak weer op de weg gezet, maar dit lukte pas na enkele uren. Gedurende die tijd werd de Molenweg afgezet en daardoor ook de toegangsweg tot het dorp. De combinatie kon na het incident gewoon weer doorrijden.

Nieuwe Pekela: ambulance door gladheid van de weg Woensdagnacht omstreeks 2.00 uur raakte op de Provincialeweg N366 bij Nieuwe Pekela een ambulance door de gladheid van de weg. De ambulance was onderweg van Veendam naar het ziekenhuis in Stadskanaal en vervoerde een zieke vrouw met haar echtgenoot die haar begeleidde. Tevens zat in de ambulance een ziekenbroeder. De chauffeur werd plotseling verrast door gladheid door een lokale hagelbui, waardoor hij in een slip raakte en via de berm in de sloot belandde. De brandweer heeft geassisteerd om de inzittenden met de nodige zorgvuldigheid over te plaatsen in een andere ambulance, waarna ze alle vier voor onderzoek zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek dat geen van de betrokkenen nadelig lestel had opgelopen door het ongeval.

Stadskanaal: inbrekers aangehouden
Een 25-jarige inwoner van Stadskanaal en diens 21-jarige Algerijnse kompaan zijn woensdagnacht in een drankenwinkel aan de Hoofdstraat in Stadskanaal aangehouden voor inbraak. De politie werd getipt over de inbraak en constateerden dat de voordeur opengebroken was. In de zaak werden de twee aangetroffen. Ze zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar ze zijn ingesloten. Voor zover bekend wordt er uit de winkel weinig vermist.

Stadskanaal: alcomobilist
Een 46-jarige automobilist uit Stadskanaal is woensdagnacht in zijn woonplaats betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De politie controleerde de man op de Burgemeester Reijndersstraat. Daarbij bleek dat hij gedronken had. Onderzoek aan het politiebureau wees uit dat hij ongeveer 1.5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: geheime zender uit de lucht
In samenwerking met de Rijksdienst voor Radiocommunicatie is woensdagmiddag bij een 29-jarige inwoner van Veendam een geheime zender in beslag genomen. De man was aan het zenden vanuit zijn woning aan Beneden Verlaat. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leek: inbraak brillenwinkel
Uit de etalage van een brillenwinkel aan de Tolberterstraat in leek zijn woensdagnacht een aantal monturen gestolen. Onbekenden gooiden een raam in, waarna ze een vijftal monturen uit de etalage gristen. Tevens kwamen een aantal monturen op straat terecht. Vermoedelijk direct daarna zijn ze weer verdwenen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Uithuizermeeden: auto in de sloot
Een 80-jarige inwoner van Uithuizermeeden is woensdagavond op de Oosternielandsterweg bij zijn woonplaats met de auto in de sloot geraakt. Naast hem in de auto zat zijn echtgenote die daardoor lichte verwondingen opliep. Zij is door de brandweer uit de auto gehaald en met de ambulance overgebracht naar haar woning. De man was door omstanders uit de auto gehaald en was ongedeerd. Betrokkene verklaarde de weg niet goed gezien te hebben omdat er iemand achter hem reed die hem verblindde via de binnenspiegel van zijn auto.

Grijpskerk: gewonden bij botsing
Bij een botsing op de Poelweg bij Grijpskerk tussen een taxi en een personenauto zijn twee passagiers van de taxi gewond geraakt. Dit waren een 74-jarige en een 83-jarige inwoonster van Grijpskerk Ze zijn met nek en hoofdklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De taxi waarin ze reden, minderde vaart om een inrit bij een woning in te slaan. Dit werd niet opgemerkt door een 40-jarige automobilist uit Grootegast die achter de taxi reed, waardoor deze tegen de achterzijde van de taxi botste. De taxichauffeur, een 36-jarige inwoner van Kommerzijl, de andere chauffeur en een andere inzittende (77-jarige inwoonster van Grijpskerk), bleven ongedeerd.

Delfzijl: autos total loss
Bij een botsing zijn woensdagmiddag op de kruising Rijksweg 33 met de Provincialeweg N362 bij Delfzijl, twee personenautos totaal vernield geraakt. Het betrof de personenauto van een 47-jarige inwoner van Meedhuizen die op de N33 reed in de richting Delfzijl. Hij sloeg op de kruising linksaf en verleende geen vrije doorgang aan de vanuit tegengestelde richting naderende andere automobilist, een 32-jarige inwoner van Delfzijl. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij. De beide autos zijn door een bergingsbedrijf afgesleept.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)