Socialistische Partij

SP blij met resolutie Europees Parlement tegen eenzijdige oorlog in Irak

30-01-2003 * Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin uitgesproken wordt dat er momenteel geen rechtvaardiging is voor militair optreden in Irak. Verdere stappen moeten door de Veiligheidsraad worden ondernomen na een volledige evaluatie van de toestand. Het parlement geeft een duidelijk signaal af dat het gekant is tegen elk eenzijdig militair ingrijpen van Bush.

Het Europees Parlement wijst daarnaast andermaal op de noodzaak van een volledige naleving door Irak van de resoluties van de Veiligheidsraad om de internationale vrede en veiligheid te kunnen waarborgen en zegt zijn volledige steun toe aan Hans Blix, het hoofd van de wapeninspecteurs. Europa inclusief de nieuwe lidstaten moeten tot een gemeenschappelijk standpunt ten aanzien van Irak zien te komen. Ook verzoekt het parlement de VN om na te gaan wat de gevolgen van het embargo tegen Irak zijn voor de Irakese bevolking, zodat zonodig stappen kunnen worden gezet om het embargo op te heffen.

Europarlementariërs laten weten wat ze er van vinden: Geen oorlog om olie!

De resolutie kwam tot stand met steun van SP Europarlementariër Erik Meijer. In zijn verklaring zegt Meijer dat deze resolutie aansluit bij het steeds bredere verzet onder de bevolking onder de leuze "Geen bloed voor olie" tegen een oorlog in Irak. "Olie is onmisbaar voor olieverslindende landen als de VS. Dat is de reden voor de enorme druk op Irak, dat rijk is aan aardolie. Saddam Hussein is natuurlijk een wrede dictator. De Koerden in het noorden en de sjiïeten in het zuiden hebben zwaar te lijden onder deze dictatuur. Toch hebben zij nooit steun gekregen om zich van Irak af te scheiden. Amerika, dat Saddam in de zeventiger jaren in het zadel hielp, wil Irak tot elke prijs bijeenhouden. Maar wel met een bevriend regime zodat de continue toevoer van goedkope olie kan worden gegarandeerd," aldus Meijer.

"De kans is groot dat Amerika niet meer tegen te houden is. De resolutie is echter een stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat Europa geen medeplichtige wordt. Het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje dreigen zich te laten meeslepen in deze oorlog die leidt tot vernietiging en grote vluchtelingenstromen. Daarom verdiende de resolutie van het Europees Parlement onze steun."

zie ook Dossier Irak

Actueel euronieuws