Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk 58-02-SZW AAM/ASAM/02/100999

Onderwerp Datum
Wav 30 januari 2003

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om de actuele stand van zaken met betrekking tot de stukken die op de agenda van het Algemeen Overleg van 10 oktober 2002 over de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) stonden, te doen toekomen, wil ik u het volgende meedelen.

Wijziging van de Wav-regelgeving die voortvloeit uit de implementatie van het advies van de interdepartementale werkgroep Wav zal pas plaats vinden na het Algemeen Overleg over dit advies, dat de Vaste Commissie voor SZW zal voeren met een missionaire Minister van SZW. Wel ben ik inmiddels gestart met de voorbereiding van deze wijziging.

Op het gebied van de uitvoeringspraktijk zijn er wel enkele nieuwe ontwikkelingen. Conform het advies van de interdepartementale werkgroep Wav heeft de IND per 1 januari 2003 één centraal loket opgericht, dat de aanvragen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) van alle arbeidsmigranten en hun gezinsleden afhandelt. Per 1 februari 2003 zullen ook alle aanvragen om een tewerkstellingsvergunning door de CWI op één centraal punt, het landelijke Bureau Juridische Zaken in Zoetermeer worden afgehandeld. De zes CWI-districten hebben daarna geen functie meer binnen de Wav-procedure. Door zowel bij de CWI als de IND de uitvoering te centraliseren ontstaat er voor de werkgever meer duidelijkheid. Er is voortaan immers één vast punt voor informatie en/of indiening van de aanvragen van tewerkstellingsvergunningen. Bovendien is hiermee optimale eenduidigheid in de uitvoering gewaarborgd en kan een betere afstemming van de werkprocessen bij de IND en de CWI en daarmee een versnelling in het geheel van de toelatingsprocedures voor arbeidsmigranten worden gerealiseerd.




---

De door de Minister van Justitie geïnstalleerde interdepartementale werkgroep die advies uitbrengt over de verblijfsrechtelijke aspekten van kennismigratie en over de volledige parallellisering van de diverse procedures (waaronder de vorming van een gezamenlijk arbeidsmigratieloket van de CWI en de IND) zal haar werkzaamheden in februari afronden. De Minister van Justitie zal de Tweede Kamer nader informeren over het advies van deze werkgroep.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)