Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Ministerie van Economische Zaken krijgt milieucertificaat
Nummer: 223

Datum: 30-01-2003

Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een bedrijfsintern milieuzorgsysteem volgens internationaal erkende normen ingevoerd. Directeur J. Laan van KPMG Certification, het bureau dat de hiertoe voorgeschreven audits heeft uitgevoerd, heeft op 30 januari 2003 het hieraan verbonden ISO 14001 certificaat symbolisch uitgereikt. EZ is een van de eerste departementen dat kan bogen op deze erkenning. EZ beschouwt het milieuzorgsysteem als vanzelfsprekend onderdeel van de normale bedrijfsvoering. Belangrijke milieuaspecten van de EZ-organisatie zijn onder meer:
- Afval. Zo worden bij voorbeeld de recyclebare drinkbekertjes apart opgehaald.
- Energie. EZ was het eerste departement dat uitsluitend groene stroom afnam. Verder zijn bepaalde ruimten voorzien van automatische aan- en afschakelaars bij binnenkomst en vertrek.
- Inkoop. EZ doet mee aan het overheidsprogramma duurzaam inkopen. Bij aanbestedingen worden milieuaspecten altijd meegewogen.
- Vervoer. EZ heeft een vervoersmanagementplan, waarmee het personeel sterk wordt gestimuleerd gebruik te maken van het openbaar vervoer. Secretaris-generaal Oosterwijk prees bij het in ontvangst nemen van het certificaat het door de directie Interne zaken van EZ ontwikkelde milieuzorgsysteem om zijn flexibiliteit, zijn minimum aan procedures en zijn aansluiting bij bestaande werkzaamheden. EZ geeft hiermee in zijn ogen invulling aan de voorbeeldfunctie richting bedrijven.