Bond van Nederlandse Architecten

24 januari 2003

Wat kost het bouwen van een school?

De Staro (Stichting Architecten Research Onderwijsgebouwen) heeft op 23 januari haar nieuwe publicatie 'Koste wat het kost' aangeboden aan demissionair minister van OCW Maria van der Hoeven. Dit gebeurde tijdens het Staro-symposium 'De nieuwe betekenis van het onderwijsgebouw' in Utrecht.

Begrippenkader
Architecten merken in de praktijk dat bij de bouw van onderwijsgebouwen vaak Babylonische spraakverwarringen ontstaan over de kosten. Terminologieën en definities van kosten worden verschillend geïnterpreteerd en door elkaar gehaald. Hierdoor ontstaan ergernis en onzekerheid bij opdrachtgevers, architecten, ontwikkelaars en bouwers. Het bestuur van de Staro, heeft daarom het initiatief genomen om helderheid te verschaffen over het thema 'wat kost het bouwen van een school'.

Met het boekje 'Koste wat het kost' wil de Staro het begrippenkader inzake stichtingskosten, bouwkosten, budgetten, normen en dergelijke verduidelijken. Daarnaast wordt getracht het bewustzijn te vergroten ten aanzien van de factoren die de kosten van een schoolgebouw bepalen. Met deze handreiking kunnen de betrokken partijen bij onderwijshuisvesting het gesprek over de kosten van een school op een eenduidige wijze voeren.

Het boekje kan worden besteld door ¤ 10,-- over de maken op postbank 2063800 ten name van de Staro te Amsterdam.