Ministerie van Justitie

RHC wil register vermiste legitimatiebewijzen
30 januari 2003

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) wil dat er bij de invoering van een algemene identificatieplicht nadrukkelijk aandacht is voor het legitimatiebewijs en de fraudebestrijding. Zo moet er onder andere een landelijk register voor vermiste legitimatiebewijzen komen. Dat zegt de raad in een reactie op het adviesverzoek van minister Donner op het wetsvoorstel om de identificatieplicht uit te breiden.

Het landelijk register dat de raad wil moet alle afgegeven, gestolen en vermiste legitimatiebewijzen bevatten. Verder wil de raad dat dit register 24 uur per dag door de politie geraadpleegd kan worden. Tevens wil de raad biometrische kenmerken zoals een vingerafdruk of irisscan opnemen in het legitimatiebewijs. Bij verlies en diefstal van een legitimatiebewijs wordt slechts een nieuw bewijs afgegeven als aangifte bij de politie is gedaan. De uitbreiding van de legitimatieplicht zal er toe leiden dat er vaker aangifte zal worden gedaan. Om de aangiftedruk bij de politie te verminderen wil de RHC dat gemeentes de aangifte van vermissing opnemen. Tenzij er sprake is van een misdrijf. Om te voorkomen dat het verzwijgen van de identiteit wordt gebruikt om onder de vervolging van een strafbaar feit uit te komen, moet de strafmaat voor het niet willen of kunnen tonen van een legitimatiebewijs hoger zijn dan de strafmaat voor het gepleegde delict, zo stelt de RHC in haar advies aan de minister.

De raad geeft in haar advies ook een toelichting op de leeftijdsgrens van 12 jaar voor de identificatieplicht. De RHC meent dat 12 jaar een jonge leeftijd is om een legitimatiebewijs bij zich te hebben, maar stelt daar tegenover dat de laatste jaren jongeren zich op steeds jongere leeftijd schuldig maken aan strafbare feiten. Als de leeftijdsgrens op 15 of 16 jaar wordt gesteld, dan verwacht de RHC ook dat deze groep vaker zal proberen om zich aan de identificatieplicht te onttrekken door de veronderstelling te wekken jonger te zijn dan die 15 of 16 jaar.

Concept wetsvoorstel identificatieplicht