CLIFFORD CHANCE

Clifford Chance over Corporate Governance

Persbericht

Managing Partner Tom de Waard van Clifford Chance:

'Europa en Corporate Governance:
gebrek aan snelheid en daadkracht'

Amsterdam, donderdag 30 januari 2003 - 'In de discussie die is aangewakkerd door de schandalen in de Verenigde Staten en nu wereldwijd wordt gevoerd over het onderwerp Corporate Governance, laat Europa het afweten. Een Europees antwoord op de Amerikaanse ontwikkelingen ontbreekt, en dat is geen goede zaak. Op het gebied van Corporate Governance is een Europese standaard nodig; het is niet goed om de Amerikaanse wet- en regelgeving in Europa klakkeloos over te nemen. De Amerikaanse regels zijn op sommige gebieden te stringent en zijn bovendien een reactie op misstanden die wij hier niet kennen', aldus Tom de Waard, managing partner van de Amsterdamse vestiging van het internationale advocatenkantoor Clifford Chance.

Clifford Chance 30 jaar in Nederland
Tom de Waard maakte zijn opmerkingen tijdens het seminar 'Corporate Governance: De aandeelhouder wint?'. Dit seminar werd vandaag voor ruim 300 genodigden georganiseerd in de Koepelkerk in Amsterdam ter gelegenheid van 30 jaar Clifford Chance in Nederland. Sprekers waren mr drs Frits Bolkestein, Europees Commissaris voor de interne markt, mr Huub Willems, voorzitter van de Ondernemingskamer van het Amsterdams Gerechtshof, dr Paul Frentrop, onlangs gepromoveerd op het gebied van Corporate Governance, en Michael Torpey, partner van Clifford Chance in San Francisco en Amerikaans Corporate Governance specialist.

Europees bedrijfsleven gediend met Europese standaard Tom de Waard: 'Europa valt in de discussie over Corporate Governance weg door een gebrek aan snelheid en daadkracht. Ik wijs er bijvoorbeeld op dat de Amerikaanse regelgeving leidt tot een toename van (oud-) accountants en (oud-) juristen als toezichthouder op de onderneming. Ik betwijfel zeer of het bedrijfsleven met deze ontwikkeling werkelijk gediend is. Europa zou daar iets tegenover moeten stellen. Net zoals bij de International Accounting Standards (I.A.S.) is het van het grootste belang dat Europa met één mond spreekt teneinde voldoende gewicht in de schaal te leggen. Het Europees bedrijfsleven is gediend met een Europese standaard.'