Nieuw-Vlaamse Alliantie


PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID, GELIJKE KANSEN en ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 22 januari 2003

Meer dan 10.000 plaatsen extra in de ouderenzorg

Na onderhandelingen met de federale overheid, heeft Vlaanderen voor het eerst federale middelen gekregen voor de ouderenzorg waarover Vlaanderen grotendeels zelf kan beslissen. Tot nu toe was de Vlaamse overheid te sterk afhankelijk van het federale beleid dat zelf besliste hoe de programmering moest worden ingevuld. Dat heeft de minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, na een werkoverleg over nieuwe en oude afspraken (protocol 1 en 2) vorige week al bekend gemaakt.

Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels is nu ook klaar met haar huiswerk.

De middelen zullen concreet resulteren in zo'n 10.000 extra plaatsen in de Vlaamse ouderenzorg. De
voorzieningen krijgen ook een betere
personeelsomkadering, door de omzetting van 2.000 gewone 'ROB'-bedden in betere betaalde RVT-bedden. Tenslotte gaat tien procent van de nieuwe middelen aan vernieuwende projecten waarbij de samenwerking tussen de thuiszorg en de residentiële sector centraal staan.

Eind vorig jaar waren er in Vlaanderen welgeteld 36.908 'rustoordbedden' (ROB-bedden) erkend. Vlaanderen heeft nog recht op meer dan 9.000 bijkomende 'rustoordbedden' de komende jaren, zo leert de actualisering van het eerste protocolakkoord dat met de federale overheid werd afgesloten. Een duizendtal extra 'rustoordbedden' per jaar is een realistisch groeicijfer.

Daarnaast voorziet de invulling van het 'oude' protocol ook nog 1.170 extra plaatsen in de dagverzorgingscentra. Nu zijn er 818 plaatsen erkend, de komende jaren mag dit stijgen tot 1988 plaatsen. Voor 2003 voorziet minister Vogels dat er 200 bijkomende plaatsen in de dagverzorging geopend kunnen worden.

In totaal komen er dus 10.000 plaatsen bij de komende jaren. Dit jaar zal dit 1.200 plaatsen zijn.

Voor het nieuwe (tweede) protocol heeft de federale overheid voor 2003 15 miljoen euro voor Vlaanderen uitgetrokken. Dit bedrag zal vooral gebruikt worden om ongeveer 2.000 ROB-bedden om te zetten (reconversie) in beter omkaderde RVT-bedden (voor zorgebehoevenden, waar meer nood aan is.)

Minister Vogels is verheugd over het akkoord.
"Ouderenzorg heeft eindelijk de plaats die ze verdient: hoog op de politieke agenda. Ik ben blij dat de federale overheid de Vlaamse vernieuwende visie volgt. Het geld dat nu wordt vrijgemaakt is goed, maar de federale overheid zal, gezien de vergrijzing, evenwel ook de volgende jaren extra middelen moeten uittrekken om de rusthuisfactuur voor de ouderen betaalbaar te houden."

'Zorg naar de mensen, niet omgekeerd'

Tenslotte wenst minister Vogels tien procent van de 15 miljoen euro te voorzien voor zorgvernieuwing. Minister Vogels: "Bedoeling is dat de zorg naar de mensen komt, en niet de mensen naar de zorg." Dit veronderstelt een betere samenwerking tussen de thuiszorg en de
residentiële zorg. Vernieuwende projecten kunnen opgezet worden rond de zorg aan bewoners van een serviceflats; rond het aantrekkelijker maken van kort verblijf in rusthuizen en rond het ontslagmanagement.

Minister Vogels herinnert eraan dat Vlaanderen altijd al het spoor van de thuiszorg sterk heeft uitgebouwd. (het budget voor de thuiszorg is bijvoorbeeld de laatste drie jaar met meer dan dertig procent gegroeid; of te 67 miljoen euro extra). Het verheugt minister Vogels dat nu ook de federale overheid die piste volgt.

Tenslotte pleit minister Vogels voor een vereenvoudiging van het ouderenbeleid.

Op dit moment is zowel de federale als de Vlaamse
overheid actief en is de regelgeving zeer complex. Het is goed dat nu voor het eerst de minister van welzijn grotendeels zelf kan beslissen hoe de federale middelen moeten worden ingevuld. Op termijn is het echter
logischer dat het volledige ouderenbeleid, als homogeen bevoegdheidspakket, naar Vlaanderen komt.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be