Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-024

Den Haag, 30-01-03

FIOD-ECD neemt bioscoopfilms in beslag

Het team opsporing piraterij van de FIOD-ECD heeft vandaag in Vlissingen samen met de plaatselijke politie circa 1200 masters van bioscoopfilms, muziek, computerspelletjes en business software in beslag genomen. De masters (moederbanden) werden gebruikt om illegale kopieën te maken op cd's, dvd's en cd-roms. De kopieën waren bestemd voor de verkoop. Op de masters staan films die momenteel in de bioscoop draaien, waaronder de nieuwe James Bond - Die another day. De FIOD-ECD besloot tot huiszoekingen bij drie verdachten na een gezamenlijk onderzoek met Stichting BREIN.

Eén van de verdachten bood via een website de illegale kopieën aan. Bij deze thuispiraat zijn ongeveer 1000 masters aangetroffen. De andere twee verdachten opereerden op een kleinere schaal, maar zijn ook actief als thuispiraten. De geschatte inkomsten van de verdachten bedraagt circa 60.000 euro per jaar. De apparatuur is in beslag genomen.

Sinds 1 januari van dit jaar heeft de FIOD-ECD de strafrechtelijke opsporing van intellectuele eigendomsfraude (piraterij) overgenomen van de Opsporingdienst BumaStemra.