Dienst uitvoering en toezicht Energie

Persbericht 03-01

Den Haag, 30 januari 2003

DTe consulteert sector over invoeren Transmission System Operator (TSO) voor gas

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) publiceert vandaag een informatie- en consultatiedocument over het instellen van een systeembeheerder voor het Nederlandse gas-transportsysteem ofwel een Transmission System Operator (TSO). TenneT vervult reeds de rol van TSO voor het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.

Via vragen in het informatie- en consultatiedocument vraagt DTe de mening van marktpartijen over het takenpakket van een TSO. DTe stelt in het document dat de TSO belangrijke taken moet krijgen als het beheer, onderhoud en de bewaking van veiligheid van het landelijke gastransportsysteem. Door deze taken centraal bij één organisatie onder te brengen, wordt de veiligheid, betrouwbaarheid en doelmatigheid van het Nederlandse gastransportsysteem gewaarborgd, aldus DTe. Daarnaast is DTe van mening dat de TSO de handel in de gassector moet bevorderen.

Een andere taak die DTe aan de TSO zou willen toebedelen, is het achteraf uitruilen of verrekenen van zogenaamde onbalans op het gastransportsysteem. Deze taak geeft gebruikers van het transportnet een mogelijkheid om boetes te voorkomen. Op dit moment krijgt een gebruiker die minder gas op het net zet dan door zijn klanten aan het net wordt onttrokken (onbalans) een boete. Tegelijkertijd krijgt een andere netgebruiker waarbij het omgekeerde is gebeurd (meer gas op het net, minder afname door klanten) ook een boete. De TSO zou volgens DTe de "plussen" en "minnen" van beide netgebruikers tegen elkaar weg moeten strepen.

In het informatie- en consultatiedocument geeft DTe eveneens aan dat het voor de hand ligt dat Gastransport Services (GTS), als onderdeel van Gasunie, de rol van TSO gaat vervullen. GTS vervult immers al een groot aantal van de taken die in het consultatiedocument staan.

De reacties op het consultatiedocument zal DTe gebruiken voor een advies aan de Minister van Economische Zaken. Dit advies zal worden meegenomen bij de invoering van Europese regelgeving over een TSO in de Nederlandse wet. Daarnaast wil DTe met dit document duidelijkheid scheppen omtrent de discussie die afgelopen zomer is gevoerd tijdens de evaluatie van de Richtlijnen Gastransport voor het jaar 2002 over een TSO in de gassector.
Het document is vanaf vandaag te vinden op de website van DTe: www.dte.nl.