Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 30-01-2003 Persbericht district Kerkrade - overvallen opgelost Donderdag 30 januari 2003 (JK-16.45 uur)

Kerkrade; groot aantal misdrijven opgelost

Tussen 28 december 2002 en 8 januari 2003 vonden in Kerkrade en Landgraaf vijf berovingen/overvallen plaats te weten; een beroving op een shoarmabezorger op de Lodewijk van Deysselstraat, twee berovingen op een woning aan de Hertogenlaan, een overval op een tankstation aan de Meuserstraat en een overval op een winkel in de Landgraafse wijk Rimburg.

In alle gevallen maakten de daders gebruik van vuurwapens en/of slagwapens waarmee de slachtoffers bedreigd werden. Bij de overval op het tankstation aan de Meuserstraat werd zelfs een schot gelost waarbij gelukkig niemand geraakt werd.

Uit het politieonderzoek maar zeker ook door de oplettendheid van een getuige die een kenteken van een vluchtende auto noteerde en video-opnamen die bij een van de overvallen gemaakt waren, kwam de politie uit bij een groep jongeren die veelal in wisselende samenstelling vanuit de omgeving van het Duitse grensgebied opereerde.

Nauwe samenwerking met de Duitse politie leidde er uiteindelijk toe dat afgelopen weken een zevental Duitsers tussen 18 en 24 jaar in Duitsland konden worden aangehouden.
Ze hebben inmiddels meerdere in het Duits/Nederlandse grensgebied gepleegde overvallen en berovingen bekend. De verdachten zullen gezien hun nationaliteit in Duitsland worden berecht.

Het oplossen van deze misdrijven is mede te danken aan het toepassen van case-screening van zaken door de politie. Daarbij wordt onder ander extra geïnvesteerd in het opnemen van aangiftes, de haalbaarheid van de onderzoeken en de prioritering in strafbare feiten. Deze manier van werken leverde over het jaar 2002 een oplossingspercentage op van bijna 25 % (24,94) van het totaal aantal bij het district Kerkrade aangegeven misdrijven. Daarmee staat Kerkrade bovenaan in de regio Limburg Zuid.