Actueel

Raad voor de rechtspraak stelt onderzoek in naar veiligheid gerechtsgebouwen

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 30-01-2003

De Raad voor de rechtspraak is geschokt over de gebeurtenissen die gisteren hebben plaatsgevonden in de rechtbanken Arnhem en Assen en de gevangenis in Leeuwarden.
Het is voor het eerst dat in ons land een gijzeling in een gerechtsgebouw heeft plaatsgevonden onder bedreiging van een vuurwapen. Ook het feit dat op dezelfde dag een verdachte in de zittingszaal zichzelf van het leven tracht te beroven met behulp van een steekwapen heeft bij de Raad en de gerechten tot grote ongerustheid geleid.

De ernst van de gebeurtenissen vormt voor de Raad aanleiding om het beveiligingsniveau van de gerechten kritisch onder de loep te nemen en te bekijken in hoeverre extra maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van alle aanwezigen in het gerechtsgebouw maximaal te kunnen garanderen. De Raad zal met spoed hierover in gesprek treden met de gerechtsbesturen.

Daarnaast neemt de Raad op zeer korte termijn het initiatief om samen met alle betrokken externe partijen de procedures rond het vervoer van gedetineerden naar de gerechtsgebouwen tegen het licht te houden. Als na onderzoek blijkt dat er extra maatregelen moeten worden genomen zal de Raad in overleg met betrokken partijen de procedures verder aanscherpen.