CURACAO TOERISTEN BUREAU

Ruim 6 % meer toeristen naar Curaçao

Willemstad, Rotterdam, 30 januari 2003 Curaçao is in 2002 bezocht door 218.000 toeristen, 6.5 % meer dan een jaar eerder. Groeimarkten waren de VS (+22%) en het Caribisch gebied zelf (+27%). Het toerisme vanuit Nederland daalde licht met iets meer dan 2%. Nederland is nog steeds de belangrijkste markt voor Curaçao, met ruim 55.000 toeristen.

Deze cijfers zijn vandaag bekend gemaakt door het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) te Curaçao. Toerisme is een belangrijke pijler onder de economie op Curaçao, reden om dit jaar meer geld uit te trekken voor promotie van het grootste eiland in de Antillen.

Europa
Het Europese toerisme maakte een algehele daling van 3,8% door over 2002. Nederland noteerde een afname van 2,3%. Het totaal aantal bezoekers uit Nederland lag het afgelopen jaar op ruim 55.256. De Verenigde Staten leverde in 2002 bijna 41.000 bezoekers. Het Caribisch gebied ruim 45.000 toeristen, is goed voor een stijging van 27,3%. Met name Jamaica, Trinidad & Tobago, de Dominicaanse Republiek en Aruba zijn verantwoordelijk voor de aanzienlijke toename.

Curaçao heeft met bovenstaande cijfers - ondanks de lichte daling vanuit Europa - een prima jaar geboekt. Zeker ook in vergelijking met de vele concurrenten in het Caribisch gebied, onderscheidt het eiland zich positief.

Het Curaçao Toeristen Bureau is dan ook gematigd optimistisch voor 2003, ondanks de dreiging van oorlog in het Midden-Oosten en de invloed daarvan op de toeristenstromen. De toegenomen capaciteit op vliegverbindingen uit zowel Nederland als Noord-Amerika, die zich onder meer ook vertalen in lagere prijzen voor tickets, de aanmerkelijke lagere prijzen als gevolg van de gunstige koers Euro en Antilliaanse gulden (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar) en de toename van nieuwe en goede accommodaties geven voeding aan dat optimisme.

Overigens nam vorig jaar ook het aantal cruisetoeristen toe, en wel met ruim 6% tot 319.000. Cruisetoeristen verblijven maar één dag op het eiland maar staan bekend als goede besteders.

Noot voor de redactie (