Gemeente Vlaardingen


30-01-2003

Presentatie integriteitsrapport aan college B&W

Deloitte & Touche Bijzonder Onderzoek & Integriteitsadvies heeft de Rapportage Integriteitsonderzoek Eerste Fase gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen.

In juli 2002 stelde de gemeenteraadsfractie van VV2000/Leefbaar Vlaardingen vragen over de integriteit van de ambtelijke medewerkers. Naar aanleiding van deze vragen heeft het college van B&W besloten Deloitte & Touche hiernaar een onderzoek te laten doen.

Het onderzoek is opgedeeld in twee delen: een repressief en een meer preventief gericht integriteitsonderzoek. Het repressieve onderzoek (zijn er bewijsbare belastbare feiten?) is voorlopig afgerond.

De vragen met betrekking tot bijklussende ambtenaren in werktijd met gemeentelijk materiaal hebben intussen geleid tot een intern disciplinair onderzoek tegen twee medewerkers. Tegen één van deze medewerkers zijn disciplinaire maatregelen getroffen.

Het gehouden onderzoek door Deloitte & Touche levert voorts geen (direct) bewijs van onrechtmatig handelen van ambtenaren van de gemeente Vlaardingen. Dit onderzoek geeft overigens geen uitsluitsel over eventueel plaats gehad hebbende onregelmatigheden. Daarom neemt het college het advies van de Commissie van Algemene en Bestuurlijke Zaken over om het repressieve onderzoek door te zetten. Inmiddels is Bureau Hoffman Investigations opdracht hiertoe gegeven. Pas als dit aanvullende repressieve onderzoek klaar is (naar verwachting medio februari) zal gestart worden met het tweede deel van het onderzoek.

In deel 2 (het preventieve onderzoek) zal Deloitte & Touche het college van B&W adviseren over hoe onrechtmatig handelen het best bestreden kan worden. Integriteitsrisicos zullen worden vastgesteld aan de hand van een doorlichting van de gemeentelijke organisatie. Tevens zullen voorstellen gedaan worden om de regelgeving met betrekking tot nevenwerkzaamheden aan te scherpen.