Provincie Noord-Holland

Datum 30-1-2003 15:36:00

Onderwerp Staatssecretaris Verkeer en Waterstaat ontvangt concept-stroomgebiedsvisie Noorderkwartier

Krijn van Rijn
Haarlem, 30 januari 2003 - Gedeputeerde Ada Wildekamp van Noord-Holland heeft de concept-stroomgebiedsvisie Noorderkwartier aangeboden aan Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris Verkeer en Waterstaat. De concept-visie is er op gericht problemen met wateroverlast en -tekorten en waterkwaliteit tot 2050 te voorkomen. Haarlem, 30 januari 2003 - Gedeputeerde Ada Wildekamp van Noord-Holland heeft de concept-stroomgebiedsvisie Noorderkwartier aangeboden aan Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris Verkeer en Waterstaat. De concept-visie is er op gericht problemen met wateroverlast en -tekorten en waterkwaliteit tot 2050 te voorkomen.

Noorderkwartier is de regio boven het Noordzeekanaal in Noord-Holland. Een primeur voor Nederland is dat de concept-stroomgebiedsvisie voor dit gebied na intensieve discussies met honderden bewoners en vertegenwoordigers van waterschappen, gemeenten en belangenorganisaties tot stand is gekomen.

De concept-stroomgebiedsvisie Noorderkwartier werd de staatssecretaris aangeboden vanwege de nauwe samenhang tussen het regionale watersysteem boven het Noordzeekanaal en het IJssel- en Markermeer waarvoor het ministerie van verkeer en waterstaat verantwoordelijk is. Gelet op het stand-still beginsel van Rijkswaterstaat (niet extra spuien of malen op o.a. het Marker- en IJsselmeer heeft mevrouw Schultz van Haegen het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagd het principe-besluit voor een gemaal bij Schardammerkoog te heroverwegen.

Inhoudelijk is de concept-visie Noorderkwartier gebaseerd op het landelijk afgesproken middenscenario, een betrouwbare prognose voor klimaatverandering in West-Europa. In 2050 zal de temperatuur gemiddeld 1 graad Celsius en de zeespiegel circa 25 cm gestegen zijn. Het zal vaker (circa 3% meer) en vooral heftiger regenen: gemiddeld 10% meer piekbuien dan nu. In de concept-visie is maatwerk geleverd: voor de wateropgave zijn per deelgebied op hoofdlijnen combinaties van keuzemogelijkheden voorgelegd. In 2015 moet in totaal circa 6 miljoen m3 water extra worden verwerkt, oplopend tot 26 miljoen m3 in 2050. Dit vergt ruim 2500 ha extra voor wateropvang in 2050. Dit betekent circa 2% extra open water in het landelijk gebied en gemiddeld 11% in nieuwe stadswijken. Een en ander is in historisch opzicht een bescheiden correctie op de vele duizenden hectares open water die verdwenen zijn.

De provincie zal begin februari de concept-stroomgebiedsvisies Noorderkwartier, Amstelland en Midden-Holland voor verdere inspraak vrijgeven.

Inlichtingen: Rob Vaes, bureau Water, tel. (023) 514 40 31.