Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Amsterdam, 30-01-2002

NPL steunt War Child met E 2.655.876

War Child Nederland ontvangt dit jaar van De Nationale Postcode Loterij een recordbedrag van E 1.000.000. Naast dit bedrag is tevens een projectaanvraag van E1,6 miljoen voor uitbreiding van de projecten in Sierra Leone aan War Child toegekend. Dit bedrag wordt over drie jaar verspreid en stelt War Child in staat om ruim 50.000 kinderen te helpen bij de verwerking van hun oorlogservaringen. War Child directeur Willemijn Verloop neemt vandaag tijdens het Goed Geld Gala de cheque in ontvangst. War Child Nederland is sinds 2001 vaste beneficient van de Nationale Postcode Loterij en heeft sindsdien een bedrag van E1,4 miljoen ontvangen.

Siërra Leone

Dankzij de toekenning van de projectaanvraag kan War Child haar projecten in Sierra Leone uitbreiden naar de gebieden Kono en Makeni. Tijdens de burgeroorlog is hier heftig gevochten. Deze plaatsen vangen nu uit de bush terugkerende ex-kindsoldaten op. Vanuit deze plekken gaan zij weer terug naar hun dorpen. War Child gaat in deze gebieden creatieve workshops en activiteiten verzorgen waarin de kinderen vaardigheden worden geleerd waarmee zij het verleden kunnen verwerken en zich weer beter op de toekomst kunnen richten. Deze projecten zijn er mede op gericht de historische en culturele activiteiten in de dorpen nieuw leven in te blazen. Ruim 50.000 kinderen met verschillende oorlogsgerelateerde problemen kunnen in deze projecten worden opgevangen.

War Child Nederland is sinds 2001 actief in Sierra Leone. In totaal zijn er tot op heden ruim 4500 kinderen bereikt. War Child heeft inmiddels vierentwintig lokale hulpverleners opgeleid tot workshopleiders. Deze workshopleiders zijn aan het werk gegaan met kinderen in Lungi, Conforti, Lumley, Masiaka, Grafton en Freetown.

Hulpverlening
War Child Nederland maakt bij haar psycho-sociale hulpverlening gebruik van muziek, dans, drama en tekenen. Creativiteit helpt kinderen om uiting te geven aan emoties of trauma's die zij moeilijk onder woorden kunnen brengen. Gezamenlijk zingen, dansen, muziek maken en tekenen, stimuleert hun communicatieve en sociale vaardigheden. Het bevordert hun zelfvertrouwen en hun respect voor elkaar. Dat vergemakkelijkt hun reïntegratie in de normale Siërra Leonese samenleving. Professionele therapeuten en psychologen van War Child begeleiden de kinderen. Daarnaast leidt War Child lokale medewerkers op en geeft trainingen aan andere hulpverleners en docenten. War Child heeft behalve in Siërra Leone ook projecten in Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Soedan, Eritrea, Pakistan, Georgië, Tsjetsjenië en buurland Ingoesjetië

Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is de grootste goede-doelenloterij van Nederland. Jaarlijks geven zij miljoenen weg aan goede doelen, waaronder War Child. Sinds de oprichting in 1989 ging al meer dan E1 miljard naar de goede doelen. Deze zetten zich in voor ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en natuur en milieu. Dit jaar steunt de Nationale Postcode Loterij 41 goede doelen.


- EINDE BERICHT -