Dienstenbond CNV

Home Diensten Nieuws De CNV Dienstenbond Vraag en antwoord Forum CAO Lid worden Zoeken
Home > Nieuws >

Nieuws CNV Dienstenbond

Archief

Agenda

Bondsblad

Geen cassatie in kwestie CMG
29-01-2003

Na de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag, waarin werd bepaald dat CMG Noord Nederland werknemers mag ontslaan volgens Bijlage B van het Ontslagbesluit (de regels voor uitzendbureaus) heeft de CNV Dienstenbond aangekondigd te zullen onderzoeken of het zinvol is om in cassatie te gaan. Vorige week hebben wij het cassatieadvies ontvangen en het leek mij goed om u daarover tijdig te informeren.

De CNV Dienstenbond heeft besloten om geen cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. Dit om een aantal redenen:
1. Uit het advies blijkt dat cassatie vanwege procedurele redenen waarschijnlijk niet tot resultaat zal leiden

2. Onze leden in Noord Nederland zouden ook met een positieve uitspraak in cassatie niet verder kunnen worden geholpen. Het ontslag is onomkeerbaar na afloop van de termijn van 6 maanden waarbinnen de onredelijkheid van het ontslag moet worden ingeroepen. Voor die tijd is er geen uitspraak in cassatie te verwachten.

3. De Stichting van de Arbeid is bezig met een advies aan de Minister van Sociale Zaken naar aanleiding van de kwestie CMG. Waarschijnlijk zal worden geadviseerd om Bijlage B alleen van toepassing te verklaren voor de traditionele, echte uitzendbureaus. Het is echter niet ondenkbaar dat de Minister zal besluiten de regels zo aan te scherpen dat het ICT bedrijven in uitzonderingssituaties, ook is toegestaan gebruik te maken van Bijlage B. In ieder geval is duidelijk dat een uitspraak in cassatie niets toevoegt. Het gat in de regelgeving waar CMG gebruik van gemaakt heeft zal worden gedicht.

Wat staat ons te doen?
Wat staat ons te doen nu in juridische zin vaststaat dat CMG een uitzendwerkgever is? Het is duidelijk dat bedrijven die gebruik maken van Bijlage B ook aan de overige regels voor uitzendbureaus moeten voldoen. In de arbeidsovereenkomst is niet vermeld dat het feitelijk om een uitzendovereenkomst gaat. De werkgever die verzuimt dat te melden is schadeplichtig. Leden die kunnen aantonen dat ze volgens het normale ontslagregime niet ontslagen zouden zijn en die als gevolg van het ontslag genoegen moeten nemen met een WW-uitkering of een lager salaris, kunnen de schade verhalen op CMG. Gedetacheerde werknemers van CMG die bij de opdrachtgever meer zouden verdienen, kunnen het hogere salaris claimen bij CMG. Ook kunnen leden die te maken hebben met concurrentie- en relatiebedingen nu de nietigheid van die bedingen inroepen. Het gaat hierbij zonder uitzondering om individuele juridische procedures. CMG-ers die voldoen aan onze regels voor juridische bijstand, kunnen onze hulp bij die procedures inroepen.

Een aantal andere gevolgen van de kwestie gaan buiten de CNV Dienstenbond om. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het UWV-GAK zich meldt voor de betaling van hogere sociale premies. Ook zou het pensioenfonds van de uitzendbranche zich kunnen melden. Het is in dat verband van belang wat LogicaCMG gaat doen met de gevolgen van het fusieproces. Er zijn indicaties dat een groot aantal arbeidsplaatsen verloren gaan door de fusie. Het is echter volstrekt nog niet duidelijk hoe LogicaCMG zal willen omgaan met een afslanking. Op het moment dat ook LogicaCMG voor deze (dubieuze) uitzendroute kiest, dan kan de CNV Dienstenbond LogicaCMG confronteren met de volle gevolgen van die keuze. In dat kader is het ook van belang wie onderhandelingspartner is voor een Sociaal Plan. Tot op heden geeft LogicaCMG daarover geen uitsluitsel. Onze indruk is dat ook LogicaCMG de zaak met de OR wenst af te kaarten zonder afdoende overleg met werknemers en werknemersvertegenwoordigers. In onze ogen zou dat een erg vreemde keuze zijn, nu uit ervaring duidelijk is gebleken dat dit enorme bedrijfsmatige risicos met zich meebrengt. Ook is wel duidelijk geworden dat de OR niet de bevoegdheid heeft en niet het draagvlak en de deskundigheid om over een Sociaal Plan te onderhandelen. Hoe dan ook lijkt het tijd om binnen LogicaCMG een meer fundamentele discussie te starten over de vraag of de OR , als gekozen vertegenwoordigers van de werknemers, zich hiervoor zou moeten lenen.

Bij ons bestaat de indruk dat de directie van CMG nog altijd de consequenties van haar keuzes niet begrijpt. Onze verbazing was groot toen Menzo de Muinck Keijzer namens CMG een artikel in het Financieel Dagblad schreef. Hierin werd het standpunt van de bonden gepredikt dat detacheren in de ICT niet hetzelfde is als uitzendwerk. In de juridische procedures was het standpunt van CMG diametraal tegenovergesteld. Ook werden een aantal vaststaande juridische gevolgen ontkend en werd er een gooi gedaan naar het aantal vakbondsleden binnen CMG, waarbij kennelijk geldt dat de wens de vader van de gedachte is. Dat klanten tevreden zijn over CMG, is in deze kwestie totaal niet relevant en overigens door ons ook nooit ontkent. Inderdaad moet je geen appels met peren vergelijken en dat is nu precies wat CMG wel gedaan heeft. Ook binnen de directie lijkt een fundamentele discussie op basis van de juiste informatie aan de orde.

Voor onze leden die werkzaam waren bij CMG Noord Nederland is dit een afsluiting van onze collectieve inspanningen. Ik ga er van uit dat u de contacten als net zo prettig en zinvol heeft ervaren als wij.

Bent u al lid?
Ik hoop dat wij u nogmaals hebben kunnen overtuigen van het nut van het vakbondslidmaatschap. Voor 13,09 per maand krijgt u, naast onze collectieve hulp, onder meer:

* een volledige rechtsbijstandsverzekering
* juridische hulp in arbeidszaken (als u langer dan 6 maanden lid bent)

* ondersteuning van ons loopbaanadviesbureau
* ondersteuning van ons financieel adviesbureau, etc.
Ook in de toekomst kunt u op onze betrokkenheid rekenen; bij LogicaCMG en bij andere ICT bedrijven. Zoals altijd geldt: hoe meer werknemers er lid zijn in het bedrijf, hoe groter de kans op daadwerkelijke invloed van werknemers op het bedrijfsbeleid. Kortom voldoende redenen om lid te worden en te blijven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurder Siegbert van der Velde, tel. (0512) 583 440.