Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 28 januari

B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College wijzigt mandaatbesluit (2003/743)
Op 1 januari 2003 is de Woningwet veranderd. De gewijzigde wetgeving brengt met zich mee dat de huidige mandaatbesluiten, gebaseerd op de oude Woningwet, moeten worden geactualiseerd. De aanpassingen die uit de wetswijziging voortvloeien, worden meegenomen in de algemene actualisatie van de delegatie- en mandaatbesluiten die de gemeente binnenkort uitvoert. De twee hierboven genoemde mandaatbesluiten kunnen daar echter niet op wachten en moeten nu alvast genomen worden.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

Bestemmingsplan Laagraven van kracht (2003/748)
Het college heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State over het beroep tegen het goedkeuringsbesluit bestemmingsplan "Laagraven" en het onherroepelijk van kracht worden van het bestemmingsplan "Laagraven".

Onteigening gronden (2003/735)
Op 18 oktober 2002 heeft de gemeenteraad besloten ten behoeve van de realisering van de Kloosterweg (de aan te leggen verbindingsweg tussen het sluizencomplex en de A27) en de aansluiting op de A27 met bijbehorende werken, enkele specifieke percelen grasland van de heer W.J.G. Huiden, Achterweg 3 te Nieuwegein, totaal groot ongeveer 4 ha, te onteigenen.

De volgende stap in de onteigeningsprocedure is dat aan de Kroon gevraagd wordt de goedkeuring over deze onteigening uit te spreken. De Kroon vraagt hiervoor een voldoende concrete uitwerking van de planvorming van hetgeen waarvoor onteigend wordt. Daartoe is nu bijgaand uitwerkingsplan ex artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, opgesteld.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/739) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Standplaatsvergunning voor verkoop broodjes e.d. op parkeerterrein Blokhoeve (2002/10377) Er is een aanvraag voor een standplaatsvergunning ingediend voor de verkoop van broodjes, diverse snacks, diverse menu's, koffie/thee en frisdranken met als locatie: het parkeerterrein bij N.B.C. de Blokhoeve. Deze aanvraag is gepubliceerd. Naar aanleiding van deze publicatie zijn twee zienswijzen ingediend, die zijn meegenomen in de belangenafweging. In de zienswijzen worden geen gronden gezien de vergunning te weigeren. Het college van B&W heeft besloten de standplaatsvergunning te verlenen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Plan van aanpak vervanging speeltoestellen (2003/ ) Het college heeft het plan van aanpak voor de vervanging van speeltoestellen vastgesteld. Voor de herinrichting van de speelplaatsen is een bedrag van ¤ 300.000 beschikbaar gesteld door de gemeenteraad. Dit bedrag is niet voldoende om alle verwijderde speeltoestellen te vervangen. De veiligheidseisen voor speeltoestellen zijn in 1997 aangescherpt in het Besluit Veiligheid attractie- en speeltoestellen. In 2002 zijn 168 speeltoestellen verwijderd die niet aan deze veiligheidseisen voldoen en die ook niet aan de nieuwe veiligheidseisen kunnen worden aangepast. In 2003 worden nog 79 speeltoestellen verwijderd. In het Plan van Aanpak staat dat omgevingen van scholen voorrang krijgen. Bij de besteding van het bedrag dat over is wordt gekeken naar:

? Het aantal kinderen in een wijk. Dit is verdeeld in de leeftijdscategorieën '0 tot en met 9 jaar' en 'ouder dan 10 jaar'. ? Het resterende aantal speeltoestellen per wijk, per leeftijdscategorie. Met dit plan van aanpak voldoet het college aan de motie van de gemeenteraad van 17 december 2002. Hierin kreeg het college de opdracht om de raadscommissie RIM (Ruimtelijke inrichting en Milieu) op 4 februari 2003 te informeren over het stappenplan en de financiële consequenties van de herinrichting van speelplaatsen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Eindrapport Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid (2003/437) Op 12 december 2002 heeft de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid haar eindrapport aan de Voorzitter van de Tweede Kamer aangeboden. Een onderdeel van dit eindrapport betreft het deelrapport over de Vinex Woningbouwlocaties. Deze rapportage is gebaseerd op een schriftelijke enquête onder 50 gemeenten, die een Vinex/Vinac bouwopgave hebben. In deze enquête zijn vragen gesteld, die onder meer betrekking hadden op de grondposities van marktpartijen, de samenwerkingsconstructies en de invloed van beide op de kwaliteit van de planontwikkeling.

Aan deze enquête heeft ook de gemeente Nieuwegein meegedaan voor wat betreft de woningbouwlocaties Blokhoeve en Vreeswijk-Noord. Over Blokhoeve staan geen beschouwingen. Ten aanzien van Vreeswijk-Noord beschrijft de commissie de wijze waarop de gemeente Nieuwegein vanuit een 100 procent eigen grondpositie tot de keuze van een ontwikkelaar is gekomen. Op basis van een door marktpartijen in concurrentie ingediend woningbouwplan en bijbehorend grondbod is uiteindelijk de keuze gevallen op de ontwikkelaar Heijmans v.w.b. de koopwoningen en woningbouwcorporatie. De Principaal v.w.b. de huurwoningen. Gezien de ervaringen met genoemde projecten in relatie tot de bevindingen daarover in de rapportage ziet de gemeente geen aanleiding haar werkwijze in dit soort bouwtrajecten aan te passen. Het college van B&W heeft het deelrapport Vinex Woningbouwlocaties voor kennisgeving aangenomen.

College akkoord met verzelfstandiging Bestuursacademie (2003/732) De Bestuursacademie is een opleidingsinstituut voor ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen. De betreffende overheden zijn gezamenlijk - via een Gemeenschappelijke Regeling - bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor de Bestuursacademie. Al langer speelt dat een aantal deelnemers in de Gemeenschappelijke Regeling hun bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheid voor de instandhouding en de bedrijfsvoering van de academie wil beëindigen. Dat heeft geleid tot de keuze om de Bestuursacademie te verzelfstandigen, door deze onder te brengen in een private Stichting. Met deze verzelfstandiging komt er een eind aan die verantwoordelijkheid van de deelnemers.

Het college van B&W heeft hier nu mee ingestemd en biedt het voorstel nu aan het presidium aan, zodat de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken (ABZ) erover kan adviseren. Vervolgens komt het voorstel ter besluitvorming in de raadsvergadering.

Vrijstelling verleent voor aansluiting op Plettenburgerbaan (2003/744) De aanvraag voor een vrijstelling van het bestemmingsplan voor het realiseren van een aansluiting van de Marconibaan op de Plettenburgerbaan heeft van 29 november 2002 tot en met 26 december 2002 ter inzage gelegen. Er zijn geen reacties ingekomen tegen dit voorstel. Daarom heeft het college besloten de vrijstelling te verlenen.

College neemt kennis van uitwerking voorwaarden rond reorganisatie (2003/745) In het kader van de besluitvorming over de reorganisatie van de Bestuursdienst heeft het college besloten dat de afdeling Grondbedrijf wordt ondergebracht binnen de sector Stadsontwikkeling. Het college heeft ook besloten dat de voorwaarden waaronder dit moet plaatsvinden, zijn: a) volledige toetsingsmogelijkheden van de grondexploitaties door de concerncontroller moet mogelijk zijn en b) het grondbedrijf mag niet langer een separaat administratief bedrijf zijn, maar moet worden opgenomen als onderdeel van het administratief bedrijf van de algemene dienst van de gemeentelijke organisatie. Een gemeentelijke werkgroep heeft de voorwaarden uitgewerkt. Het college heeft nu kennis genomen van de resultaten van deze uitwerking.

Openingstijden Stadswinkel (2003/733)
Uit een evaluatie van de openingstijden van de Stadswinkel is als aanbeveling naar voren gekomen om over te gaan van de vrijdagavond naar de woensdagavond en daaraan toe te voegen de woensdagmiddag.

College stemt in met maandwijziging (2003/)
Het college stemt in met de financiële gevolgen van de maandwijziging maart 2003. Dit wordt verwerkt in de gemeentelijke begroting. Het college stelt de 8e begrotingswijziging van 2003 vast. Dit voorstel wordt aan het presidium van de raad ter behandeling aangeboden.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.