NIPO

30 januari 2003

Schoolverzuim in het Voortgezet Onderwijs

Leerlingen die veelvuldig spijbelen zetten hun kansen in de maatschappij op het spel. Daarom moeten we schoolverzuim zoveel mogelijk blijven tegengaan. In dit licht is het van belang betrouwbare landelijke cijfers over schoolverzuim te verzamelen.

Er wordt al veel onderzoek gedaan naar schoolverzuim. Via het scholierenonderzoek van het Nibud zijn gegevens bekend van de opgaven door jongeren zelf over hun spijbelgedrag. Er bestond tot voor kort echter nog geen landelijk representatief beeld van de werkelijke omvang van het schoolverzuim in Nederland.

Het NIPO heeft nu het werkelijke schoolverzuim tijdens de eerste vier leerjaren van het voortgezet onderwijs in kaart gebracht. Daarbij is gebleken dat het landelijk gemiddelde ongeoorloofd schoolverzuim in het voortgezet onderwijs 2,85% bedraagt. Dit is het gemiddelde percentage leerlingen dat zonder geldige reden tijdens de telmomenten afwezig was. Daarnaast zijn er leerlingen die bijvoorbeeld vanwege ziekte of een andere geldige reden niet op school waren. Bij elkaar opgeteld zat gemiddeld 7,9% van de leerlingen die aanwezig zouden moeten zijn niet in de klas.

Download gratis de belangrijkste resultaten in PDF-formaat:

Schoolverzuim in het voortgezet onderwijs 2003 (129 KB)

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: NIPO het marktonderzoekinstituut te vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Ingeborg Brandsma (tel: 020-5225 794).

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze attenderingsservice.