Zaanstad kinderboekenstad - start Nederlandse Kinderjury 2003

maandag 27 januari 2003

Donderdag 30 januari wordt het startschot gegeven aan de 16^de editie van de Nederlandse Kinderjury, de verkiezing van het mooiste boek uit het afgelopen jaar door kinderen van 6 t/m 12 jaar. In Zaanstad, Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury, wordt onder leiding van burgemeester Ruud Vreeman de aftrap gegeven door kinderboekenschrijvers, cabaretiers, componisten en tal van andere bekende en minder bekende kinderboekenliefhebbers.

Na een officiële bijeenkomst met instructies trekken de prominenten basisscholen in om voor te lezen aan meer dan 2.000 kinderen. Het muzikale programma van kinderboeken-schrijvers Paul van Loon en Bies van Ede belooft een van de hoogtepunten te worden. Andere voorlezers zijn Judith Koelemeijer (winnaar van de NS Publieksprijs), Margriet Eshuys (zangeres), Maarten Peters (componist), Aldith Hunkar (presentatrice), George van Houts en Najib Amhali (cabaretiers). Van 1 februari tot 1 juni 2003 kunnen alle Nederlandse kinderen van 6 t/m 12 jaar stemmen op hun favoriete boek dat verschenen is in 2002. Dit kan op school, in de bibliotheek, de boekhandel of via het Internet (
www.kinderjury.nl).

De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury worden medio juni bekend gemaakt in een televisie-uitzending van de NPS, in het Z@ppelin-blok. Er worden prijzen toegekend in twee leeftijdscategorieën: de keuze van de 6 t/m 9 jarigen en de keuze van 10 t/m 12 jarigen.
De Nederlandse Kinderjury is een initiatief van de stichting CPNB in samenwerking met de NPS en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zaanstad, Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury.

Deze aflevering van de Nederlandse Kinderjury heeft in Zaanstad een speciaal accent gekregen: grenzen. Met lezen verleg je je grenzen, kom je meer aan de weet. Daarnaast brengt lezen kinderen ook op andere goede ideeën: denk aan de veelzijdigheid van Paul van Loon die zich naast kinderboeken ook met liedjes schrijven en muziek bezighoudt. Lezen brengt kinderen verder en dat is wat Zaanstad met deze aflevering van de Nederlandse Kinderjury wil laten zien.