Raadsbericht 30 januari 2003 vorige vorige pagina | Print deze pagina print deze pagina

In memoriam H.W. Borst

Burgemeester mr. I.W. Opstelten heeft aan het begin van de raadsvergadering een in memoriam uitgesproken voor de heer H.W. Borst, die vanaf 14 maart 2002 lid was van de gemeenteraad voor de fractie van Leefbaar Rotterdam. De heer Borst is op vrijdag 24 januari op 61-jarige leeftijd overleden. Namens de fractie van Leefbaar Rotterdam herdacht fractievoorzitter Sörensen in de raad de heer Borst.

Vragenhalfuur

SP-fractievoorzitter T.S.J. Cornelissen heeft vragen gesteld over transporten van oorlogsmateriaal over het gebied van de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse haven. Hij stelde de vragen in verband met de voorbereidingen van de Verenigde Staten voor een mogelijke oorlog tegen Irak. Cornelissen heeft gevraagd of er sprake is van Britse en Amerikaanse militaire transporten met eventueel gevaarlijke stoffen en/of nucleaire of andere massavernietingswapens. Hij vroeg daarbij onder meer :

* of het gemeentebestuur was ingelicht

* of de benodigde vergunningen zijn afgegeven,
* waarom de zaak niet aan de orde is geweest in de gemeenteraad,
* of er extra veiligheids-maatregelen zijn getroffen,
* of er een beroep is gedaan op extra inzet van de politie en
* wat de houding van het gemeentebestuur is tegenover ambtenaren met gewetensbezwaren tegen deze transporten.

Burgemeester mr. I.W. Opstelten heeft geantwoord dat er nog geen extra wapentransporten zijn geweest en de reguliere wapentransporten aan de vergunningen voldoen die door de douane worden afgegeven. Het gaat daarbij niet om nucleaire of andere massavernietingswapens. Medewerkers die gewetensbezwaren hebben kunnen dit melden aan de directie waarna de taken dan door een andere medewerker zullen worden overgenomen.

Raad stelt Deltaplan Inburgering vast

De gemeenteraad heeft het Deltaplan Inburgering vastgesteld, dat is bedoeld om niet ingeburgerde Rotterdammers op weg te helpen naar een actief burgerschap. Inburgering is één van de prioriteiten uit het collegeprogramma. Inburgeraars krijgen naast Nederlandse les ook les in Nederlandse waarden en normen, geschiedenis, wetgeving en gedragsregels. Iedere inburgeraar loopt daarnaast een maatschappelijke stage om de praktijk van de Nederlandse samenleving te leren kennen.

Participatie is het einddoel, het leren van de taal een belangrijk middel. Wie zonder geldige reden afhaakt, krijgt te maken met een boete of moet een deel van het cursusgeld terugbetalen. Inburgering is volgens het plan niet alleen een zaak van de individuele burger, maar van de hele stad. Inburgeren wordt veel minder vrijblijvend. De kwaliteit van de dienstverlening wordt verbeterd, onder meer door één loket voor de intake en begeleiding en voor het in ontvangst nemen van een verblijfsvergunning. Er wordt gewerkt vanuit een gezinsaanpak. Tot en met 2005 is voor de inburgering 130 miljoen euro beschikbaar. Toch is dit niet voldoende om aan alle vraag bij met name oudkomers tegemoet te komen. Verder is er dringend behoefte aan meer kinderopvangplaatsen.

Rotterdam wil die plaatsen voor nieuwkomers zelf inkopen en betalen uit rijksgeld maar stuit daarbij nu op de wet die dit verbiedt. Ook wil de gemeente af van de verplichte winkelnering bij de inkoop van nieuwkomercursussen bij de ROCs. Bij amendement van Leefbaar Rotterdam is het plan om bij een succesvolle afsluiting een bonus van 100 aan inburgeraars te geven geschrapt; mede omdat inburgeraars hierop geen prijs stellen. Wel komt er een inburgeringsceremonie. Voor het amendement stemden Leefbaar Rotterdam, PvdA, VVD, ChristenUnie-SGP en de SP.

De CDA-Stadspartij-motie om in plaats daarvan een passend cadeau te geven haalde het niet; bij hoofdelijke stemming werd de motie met 25 tegen 12 stemmen verworpen. De raad steunde wel in meerderheid de CDA-motie voor maximale inzet voor een traject op maat voor alle inburgeraars, maximale inzet voor financiële rijkssteun en het streven alle oudkomers binnen zeven jaar een cursus aan te bieden. VVD, ChristenUnie-SGP en twee leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen.

Met algemene stemmen aanvaardde de raad een CDA-Leefbaar Rotterdam-motie om de organisatie van maatschappelijke stages te ondersteunen met een professionele organisatiestructuur.

De Leefbaar Rotterdam-motie om subsidie aan zelforganisaties van allochtonen die niet gericht zijn op inburgering stop te zetten en de ondersteuning voor wel effectief opererende organisaties te vergroten kreeg alleen steun van de VVD en werd dus verworpen. Met de stemmen van Leefbaar Rotterdam, VVD en ChristenUnie-SGP tegen aanvaardde de raad de PvdA-motie om kwaliteitspanels in te stellen die regelmatig nagaan of de kwaliteit van het cursusaanbod voldoende is. Het voorstel werd met algemene stemmen aanvaard.

Archeologische plaatsen onderdeel monumentenverordening

De gemeenteraad heeft de Monumentenverordening 2003 vastgesteld, waardoor nu ook archeologisch belangrijke plaatsen beschermd kunnen worden. Ook regelt de verordening het vergunningenstelsel voor de beschermde monumenten en archeologische plaatsen. Er wordt daarbij verwezen naar de Monumentenwet 1988, waarin de regelgeving voor archeologie is vastgelegd. Daarnaast is er een nadrukkelijke rol voor het bouwhistorisch onderzoek.

Gemeente koopt oude schoolgebouwen STC

De gemeenteraad heeft een krediet van 4.727.692,- beschikbaar gesteld voor aankoop van twee schoolgebouwen van de Stichting Scheepvaart- en Transportonderwijs (STC). De gebouwen aan de Willem Buytewechstraat 45 de Japarastraat 2 en 4 worden overbodig na de nieuwbouw van de school van STC aan de Lloydstraat/St Jobshaven. Voor de karakteristieke school aan de Willem Buytewechstraat is herontwikkeling mogelijk tot een gebouw met een combinatie van wonen en werken, zoals de Puntegale. Op de locatie aan de Japarastraat kunnen na sloop ongeveer 120 woningen en 2.700 m2 bedrijfsruimte worden gebouwd.