30 - 01 - 2003
13 p rovinciale winnaars ZO²Z-Award 2003 (30 januari 2003) Zelfstandige ondernemers onderscheiden zich!
De kwaliteit van het ondernemerschap van alle deelnemers aan de competitie om de ZO²Z-Award 2003 is de afgelopen weken beoordeeld. Deze prijs is bestemd voor de beste zelfstandige ondernemer in de levensmiddelenbranche.
Excellent ondernemerschap is naast een goede winkelformule dé belangrijkste voorwaarde voor een modern succesvol bedrijf dat het sociaal-economisch middelpunt van zijn marktgebied is. Dat lijkt logisch. Maar, vaak weten consumenten en met name de lokale overheid niet dat er een zelfstandig ondernemer schuil gaat achter een landelijk bekende winkelformule. Samen met het Vakcentrum Levensmiddelen, de brancheorganisatie voor alle zelfstandige levensmiddelendetaillisten, maken de 13 provinciale winnaars hun omgeving duidelijk wie zij zijn en waar zij voor staan.

In de eerste ronde om de ZO²Z-Award 2003 heeft een vakjury een door de deelnemers ingevulde vragenlijst beoordeeld. Hierin kwamen onderwerpen aan de orde zoals; het functioneren van de ondernemer in relatie tot zijn klanten, de buurt, de medewerkers, leveranciers, collega-ondernemers, het verenigingsleven, de politiek en de lokale overheid. De provinciale winnaars scoorden hierin bijzonder hoog. Onder meer omdat zij in diverse bestuursfuncties zowel lokaal, regionaal als nationaal heel actief zijn. De winnaars zijn loyaal aan het landelijk formulebeleid van hun commerciële organisaties, maar denken zelf wel mee om hun formule lokaal te versterken. Zij hebben een duidelijke visie op de toekomst. Dat blijkt uit de antwoorden die aan de jury zijn voorgelegd. Zij hechten veel waarde aan de mening van hun klanten en medewerkers. Hun prestaties als zelfstandig ondernemer afgezet tegen de landelijke trends op bijvoorbeeld omzetstijging en rendement zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

Ook zijn zij bezocht door een accountmanager van een grote A-merk fabrikant, die aan de hand van een checklist een tweede beoordeling heeft gegeven. En, de ondernemerskwaliteiten zijn beoordeeld door de klanten van de deelnemers.

De 13 provinciale winnaars (in Brabant eindigden twee ondernemers gelijk) zijn dé ambassadeurs in 2003 voor de zelfstandige levensmiddelendetaillisten in Nederland. Onderstaand een overzicht van de provinciale winnaars:

Doede Simonides        Coop Compact  Marrum          Friesland
Bert Stuut             E-Markt       Nieuweschans    Groningen
Henk Koetsier          Golff         Koekange        Drenthe
Harry Kerssies         C1000         Zwolle          Overijssel
Sijbolt Greidanus      C1000         Emmeloord       Flevoland
Frans Hamer            C1000         Vaassen         Gelderland
Hans Smith/Jacq de Kok Super De Boer s-Hertogenbosch Noord-Brabant
Nick Berkelmans        Albert Heijn  Rijen           Noord-Brabant
Co Kallewaard          Spar          Colijnsplaat    Zeeland
Wence Lepsi            Albert Heijn  Venlo-Blerick   Limburg
Harold van Velzen      Plus          Lopik           Utrecht
Cees Willem Dam        C1000         Rotterdam       Zuid-Holland
Meint Boonstra         EDAH          Den Helder      Noord-Holland
Eind april worden na opnieuw een drieledige beoordeling de drie genomineerde ondernemers bekendgemaakt. Op 20 mei 2003 wordt, tijdens de Dag van het Vakcentrum, de winnaar van de nationale ZO²Z-Award 2003 gepresenteerd. Natuurlijk houden wij u op de hoogte.