Rampen, regels en richtlijnen

30 januari 2003

Het Centrum voor Recht, Bestuur en Informatisering van de Universiteit van Tilburg gaat op verzoek van het Landelijk Beraad Rampenbestrijding een verkennend onderzoek verrichten naar informele regelgeving op het gebied van rampenbestrijding. In deze notitie wordt een voorstel voor dit onderzoek gepresenteerd.


---

In deze notitie wordt een voorstel voor dit onderzoek gepresenteerd. Na een korte uiteenzetting over de verschillende perspectieven op informele regelgeving en rampenbestrijding, zullen de verschillende onderzoeksactiviteiten die in het kader van dit onderzoek worden voorgesteld, worden toegelicht.

Het toegenomen belang van regels, richtlijnen, leidraden en andere voorbeelden van informele regelgeving op het gebied van de rampenbestrijding blijkt uit de wijze waarop de onderzoekscommissies Oosting en Alders de rampenbestrijding bij de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam getoetst en beoordeeld hebben. Behalve op de naleving van de bestaande formele regelgeving, is tevens gelet op de wijze waarop overheidsinstanties gevolg hebben gegeven aan allerlei door het Rijk verstrekte leidraden en handreikingen.

De status en betekenis van de verschillende leidraden, richtlijnen en andere documentatie op het gebied van rampenbestrijding is ambigu. Formeel heeft deze documentatie geen verplichtend karakter, aangezien zij niet voortvloeit uit wet- en regelgeving. Materieel is er echter geen sprake van vrijblijvendheid, omdat de leidraden en richtlijnen in de praktijk een belangrijk handelings- en verantwoordingskader bieden.


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 3 februari 2003