Ingezonden persbericht

Bekende dichters lezen voor in de trein

Tijdens Gedichtendag op donderdag 30 januari

UTRECHT, 20030127 -- Tijdens Gedichtendag die dit jaar gehouden wordt op donderdag 30 januari a.s. leest een aantal bekende Nederlandse dichters, Gerrit Komrij, Hagar Peeters, Ruben van Gogh, Alfed Schaffer, Menno Wigman en Mustafa Stitou, in de trein voor uit eigen werk. Deze speciale Gedichtendagtrein vertrekt om 11.37 uur van spoor 11 op Rotterdam CS, naar Groningen. De trein verbindt zo twee belangrijke poëziesteden op Gedichtendag.

In deze Intercitytrein zijn m.m.v. van Stichting Poetry International en Poëzieclub vier compartimenten als mini-theaters ingericht. Deze compartimenten kunnen door iedereen die met deze trein reist worden bezocht. Op de stations waarop deze trein stopt zal worden omgeroepen waar in de trein deze compartimenten te vinden zijn.

De vertrektijden van deze trein zijn:
11.37 uur - Rotterdam CS
12.22 uur - Utrecht CS
12.38 uur - Amersfoort
13.17 uur - Zwolle
13.58 uur - Assen
14.16 uur - Aankomst in Groningen

De Gedichtendagtrein past binnen de NS-campagne Tijd voor lezen. In deze campagne staat de combinatie lezen en reizen per trein centraal. De trein biedt immers in tegenstelling tot de auto de mogelijkheid om tijdens het reizen te lezen. De Nederlandse Spoorwegen zijn een van de sponsors van Gedichtendag.

Gedichtendag is een initiatief van Stichting Poetry International in samenwerking met vzw Behoud de Begeerte in België. Tijdens deze dag besteden bibliotheken boekhandels, uitgevers en literaire organisaties extra aandacht aan het maken, lezen en genieten van poëzie. Het thema van Gedichtendag is dit jaar fabels en andere diergedichten.

Meer informatie over de activiteiten van NS, Gedichtendag en de Poëzieclub is te vinden op www.tijdvoorlezen.nl, www.gedichtendag.nl en www.poezieclub.nl.


* * * * * *
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met NS Persvoorlichting, 030 - 235 70 70. Mocht u met de speciale Gedichtendagtrein mee willen reizen, dan kunt u zich melden bij Mayke van Keep of Diane van Hesteren, tel. 0297 564749.

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit scheppen en schone treinen en stations realiseren. Dagelijks verzorgt NS het vervoer van meer dan 1 miljoen reizigers en beheert zij 380 stations. Bij het bedrijf werken ruim 24.000 mensen.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Sinds 1995 is het beheer van de rails, seinen, bovenleiding, etc. door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan ProRail (voorheen Railinfrabeheer, Railned en Railverkeersleiding).