Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
J O N G A G A L E V
&
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 30 januari 2003

Jong Agalev: Open source wél in Vlaanderen, niet bij Bill Gates


Vandaag verzamelen de groten en de kleinen uit de IT-wereld in Brussel. Grote baas Bill Gates is ook van de partij om de .net technologie van Microsoft in de bloemetjes te zeggen, software, die naar eigen zeggen, connects information, people, systems, and devices. (Software die informatie, mensen, systemen en apparaten verbindt)

Bill Gates heeft vandaag in zijn speech niets gezegd over open standaarden. Het gebruik van open standaarden zorgt ervoor dat informatie maximaal toegankelijk is voor iedereen. Tot op vandaag maakt Microsoft daarvan geen gebruik. Hoe gaan ze dan al die informatie, mensen, systemen en apparaten verbinden?

Jong Agalev benadrukt dat open standaarden een garantie zijn voor toegankelijkheid van digitale informatie. Microsoft vult deze garantie dan ook niet in.

Jong Agalev wil nog een stap verder gaan dan open standaarden.

Wij pleiten ervoor dat open source software ook meer ingang zal vinden. Dit is software waarvan de broncode vrij is en waarvoor enkel de distributiekosten betaald hoeven te worden. Vlaams Minister Van Mechelen staat hier voor open, zoals blijkt uit het antwoord op een vraag van Dirk Holemans (Agalev). Minister Van Mechelen zegt dat succesvolle open source pakketten uitgroeien tot goed doordachte pakketten met hogere kwaliteitswaarde dan de gesloten pakketten. De minister zal een brief schrijven aan alle rectoren van de universiteiten met de vraag onderzoeksprogramma's op te starten met betrekking tot open source. Verder zal de Minister ook aan zijn collega Marleen Vanderpoorten, Minister van onderwijs, expliciet vragen of zij extra inspanningen zal leveren met betrekking tot de ingang open source software in het onderwijs.

Minister Van Mechelen vertelt verder nog dat open source zijn deugdelijkheid bewezen heeft. Iets wat Jong Agalev al een tijdje van de daken schreeuwt.

Aan de meer dan 74 sleutelpartners van Microsoft, vandaag aanwezig op 5000 m² exporuimte, op zoek naar creatieve oplossingen, vragen wij het volgende: hou in gedachte dat het gebruik van open standaarden dé manier bij uitstek is om mensen, informatie, systemen en apparaten met elkaar te verbinden, en dat er naast gesloten pakketten ook open pakketten bestaan die kwalitatief even hoogstaand zijn! Aan Bill Gates en Bruno Seghers, general manager van Microsoft Benelux, kunnen wij alvast melden dat de Vlaamse softwaremarkt een markt zal worden van vele spelers, niet van één enkele gigant.

Tinne Van der Straeten, 0494 33 74 35
Frederiek Depoortere ?Stefan Rummens
Woordvoerders Jong Agalev

Dirk Holemans, Vlaams parlementslid Agalev
meer info: 0476 79 99 70

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be

---
J O N G A G A L E V
Serg. De Bruynestraat 78, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 16 fax 02 290 91 17
e-mail jong.agalev@agalev.be
http://www.jong.agalev.be/