Openbaar Ministerie

Verklaring Openbaar Ministerie en rechtbank Rotterdam inzake de beveiliging

30-01-2003

Naar aanleiding van de schokkende gebeurtenissen van gisteren heeft Justitie Rotterdam over de beveiligingssituatie in het gerechtsgebouw gesproken.
De huidige veiligheidsmaatregelen zijn daarbij zeer kritisch doorgelicht.

De huidige veiligheidsmaatregelen zijn daarbij zeer kritisch doorgelicht. Tevens is gesproken over eventueel gewenste aanpassingen.

De parketleiding en de leiding van de rechtbank zijn voornemens naast de reeds van kracht zijnde beveiligingsprocedure een aantal extra maatregelen te treffen:

1. Het plaatsen van een vaste detectiepoort bij de ingang van het cellencomplex, waardoor alle verdachten en gedetineerden die het complex binnenkomen worden gescand.

2. Het aanpassen van de toegangscontrole van het personeel en bezoekers door middel van scanapparatuur bij het zittingszalencomplex en het kantorencomplex.

De parketleiding en de rechtbankleiding benadrukken dat er in het cellencomplex van de rechtbank, in de gang van de rechter-commissaris en in de zittingszaal (met uitzondering van de publieke tribune) door de parketpolitie nooit vuurwapens worden gedragen. Daarnaast worden alle verdachten bij het verlaten van het politiebureau danwel het huis van bewaring gefouilleerd.

Aanvullend op het reguliere beveiligingprotocol bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van de extra beveiligde zittingszaal indien er sprake is van een zitting met een verhoogd risico. Tevens kan de voorzitter van de strafkamer altijd besluiten tot het nemen van aanvullende veiligheidsmaatregelen tijdens een zitting.