Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Centre for Society & Genomics in de startblokken

Den Haag, 30 januari 2003

Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics heeft prof. Hub Zwart (Katholieke Universiteit Nijmegen) gevraagd om een plan van aanpak op te stellen voor een Centre for Society & Genomics (CSG). Het CSG zal gaan fungeren als een nationaal centrum voor onderzoek naar de maatschappelijke betekenis en gevolgen van genomics. Daarnaast zal het centrum een belangrijke rol gaan spelen in het maatschappelijke debat rond genomics. Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics zal naar verwachting eind juni een besluit nemen over het plan van aanpak.

Het CSG gaat leiding geven aan de opbouw van expertise in onderzoek en communicatie die nodig is om de maatschappelijke aspecten van genomics adequaat te kunnen beoordelen. Het centrum zal daarvoor een programma opzetten in samenwerking met een netwerk van landelijke onderzoeksgroepen, de Genomics Zwaartepunten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het is de ambitie van het Regie-Orgaan dat het CSG een vooraanstaande internationale positie gaat innemen. Daarom zal actief aansluiting worden gezocht bij internationale onderzoeksgroepen en initiatieven op dit terrein.

De keuze voor Hub Zwart is gebaseerd op de Expression of Interest die hij, samen met prof. Henk ten Have, namens de KUN indiende naar aanleiding van een oproep van het Nationaal Regie-Orgaan in oktober 2002. Het Nijmeegse voorstel werd door een internationale jury geselecteerd, waarop Zwart het verzoek kreeg zijn voorstel uit te werken tot een plan van aanpak. In het strategisch plan van het Regie-Orgaan neemt onderzoek naar de maatschappelijke aspecten van genomics een centrale plaats in. Inzicht in de maatschappelijke gevolgen en open communicatie rond genomics zijn essentiële voorwaarden om genomics onderzoek stevig te verankeren in de maatschappij. Deze verankering is noodzakelijk om de mogelijke risico's van genomics onderzoek te signaleren en beoordelen. Daarnaast is het van belang om ten volle te kunnen profiteren van de mogelijkheden die genomics onderzoek biedt om welzijn en welvaart te verhogen.

Informatie:

Nationaal Regie-Orgaan Genomics
Mirjam Schouw
Telefoon 070 3561534 (Publimarket) E-mail schouw@genomics.nl

Over het Nationaal Regie-Orgaan Genomics
Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics is eind 2001 ingesteld met als doelstelling de kansen die genomics-onderzoek biedt optimaal te combineren met de specifieke kennis en expertise binnen het wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Zodat binnen vijf jaar een genomics-kennisinfrastructuur tot stand wordt gebracht die zich kan meten met de wereldtop. Deze infrastructuur dient stevig verankerd te worden in de maatschappij en innovatief onderzoek te stimuleren en faciliteren zodat er een continue stroom van nieuwe bedrijvigheid gecreëerd wordt. Centraal in de strategie van het Nationaal Regie-Orgaan Genomics staan de Genomics Zwaartepunten, centra die gebaseerd zijn op samenwerkingsverbanden van universiteiten, instituten en industrie en waar excellent fundamenteel en toegepast genomics-onderzoek bedreven wordt. Het Regie-Orgaan beschikt over een budget van ¬ 189 miljoen voor financiering van Genomics Zwaartepunten en overige genomics-projecten voor een periode van vijf jaar. Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics is een zelfstandige taskforce voor het realiseren van de nationale genomics strategie, ondergebracht bij NWO. www.genomics.nl