Regering.nl

30 jan 2003
KABINET ZEER BEZORGD OVER RAPPORT WAPENINSPECTEURS

Nederland is 'zeer bezorgd' over het rapport van de VN-wapeninspecteurs. Irak moet actief meewerken aan de inspecties en het kabinet heeft een 'sterke voorkeur' voor een nieuwe VN-resolutie voor acties tegen Irak beginnen.

Dat schrijft minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had om deze brief gevraagd in verband met een spoeddebat over de kwestie Irak, donderdagavond.

Wapeninspecties
Volgens de minister blijkt uit het rapport van Blix, het hoofd van de wapeninspecties, dat de Iraakse medewerking aan de inspecties te wensen over laat. Blix heeft de Veiligheidsraad onder meer laten weten dat Irak bewust bepaalde informatie heeft achtergehouden. In resolutie 1441 heeft de Veiligheidsraad aangegeven dat de bewijslast bij Irak ligt. 'Irak moet volledige verantwoording afleggen over zijn massavernietigingswapensprogramma's en aantonen dat daar volledig een eind aan is gekomen', schrijft de minister.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell op 5 februari meer informatie aan de Veiligheidsraad zal overleggen. Op 14 februari zal een nieuwe rapportage van de wapeninspecteurs volgen.

NAVO
Voor het bereiken van een vreedzame oplossing is internationale druk op Irak noodzakelijk. Nederland deelt deze visie en is daarom bereid in te stemmen met het voorstel van de secretaris-generaal van de NAVO om in NAVO-verband te beginnen met de voorbereidende militaire planning voor een mogelijke defensieve en ondersteunende rol van de NAVO. Daarbij kan worden gedacht aan de inzet van AWACS-vliegtuigen, van luchtverdedigingssystemen voor Turkije en de beveiliging van Amerikaanse bases in Europa.

'Eigen afweging door Nederland'
Op het moment dat geconstateerd moet worden dat Irak niet meewerkt aan de uitvoering van de VN-resoluties, heeft het kabinet een 'sterke voorkeur' voor een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad, 'waarin tevens verdere maatregelen tegen Irak expliciet worden gesanctioneerd'. De Nederlandse regering zal zich in dat geval 'een zelfstandig oordeel vormen en een eigen afweging maken welke stappen de regering gerechtvaardigd acht en welke bijdrage Nederland daaraan zou willen en kunnen leveren'.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Zie ook:
28 jan 2003
Gezamenlijke EU-verklaring over Irak
17 jan 2003
Kabinet positief tegenover verzoek VS aan NAVO

Dossiers
Dossier Irak