Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Ook derde partij Bareev-Hiarcs remise

Veelspeler Bareev heeft geen voorbereiding nodig

Dertien partijen in het Corus-toernooi, dan op naar Maastricht om vier partijen tegen een computer spelen: superprofessional Evgeny Bareev kan maar niet genoeg van het schaakspel krijgen. Hij relativeert daarmee ook de voorbereiding van Kramnik en Kasparov, die enige tijd voor hun matches tegen respectievelijk Fritz en Junior nodig hadden om aan de schaak-engines te wennen. Bareev gaat gewoon zitten en speelt zonder in noemenswaardige problemen te geraken tegen één van de sterkste schaakprogramma´s ter wereld. "Of het programma nou Fritz, Junior of Hiarcs heet maakt me eigenlijk niet veel uit. Ik neem deze partijen niet erg serieus."

Toch wil ook een prof wel iets anders zien dan houten poppetjes en digitale borden, dus besloten matchmanager Hans Adriaanse, uw verslaggever en Evgeny Bareev na de tweede partij de nieuwe Bond-film "Die another day" te gaan bekijken. "Thuis in Moskou heb ik een stuk of tien Bondfilms op video staan", aldus de Rus. En na de film lachte Bareev: "Hmmm, ik heb geen Russen in deze film gezien, betekent dat dat we niet meer de bad guys zijn?"

In de derde partij koos Bareev opnieuw voor de Franse verdediging, maar Hiarcs koos ditmaal niet de ruilvariant. Het Engelse programma pakte een pionnetje mee op b5, maar Bareev had geen problemen met zwart. Na 36 zetten eindigde de partij in remise.

Op vrijdag wordt de vierde en laatste partij gespeeld, om 13.00 in het Centre Ceramique in Maastricht. Op www.chessevents.nl kunt u zien of Bareev met wit gaat proberen de match alsnog te winnen.