Vlaamse overheid

Ook in het welvarende Vlaanderen zijn er nog teveel kansarmen (zes procent) die op vele vlakken uit de boot vallen. Denken we maar aan tewerkstelling, toerisme, huisvesting, onderwijs of cultuur.

Minister Mieke Vogels is, als coördinerend minister voor de armoedebestrijding, verheugd dat de commissie welzijn van het Vlaams parlement vandaag haar ontwerpdecreet armoedebestrijding heeft goedgekeurd. Daarmee zal het Vlaams armoedebeleid voor het eerst een stevige onderbouw krijgen en kan het op lange termijn uitgebouwd worden.

Centraal uitgangspunt is dat alleen een beleid dat samen met armen wordt uitgetekend kans heeft op succes. Via de de verenigingen waar armen het woord nemen, leren we bijvoorbeeld hoe we kansarme vrouwen bereiken om zich gratis te laten screenen voor borstkanker. De klassieke campagnes slaan niet aan, waardoor vooral de preventieve gezondheidszorg onbereikbaar blijft en de gemiddelde leeftijd in de groep kansarmen gevoelig lager ligt.

Bij de opmaak van het ontwerpdecreet kiezen we dus uitdrukkelijk voor de dialoogmethode.

Alle 10 Vlaamse ministers engageren zich via dit decreet om, in nauw overleg met de armen zelf, concrete initiatieven te nemen inzake armoedebestrijding. De vele maatregelen die de regering in haar jaarlijks geactualiseerd Vlaams actieplan opnemen, vormen hierbij het vertrekpunt. Overigens wordt het actieplan van 2003 morgen aan de regering ter goedkeuring voorgelegd.

De ondersteuning van de participatie van armen aan het beleid krijgt in dit decreet een structurele basis. Dit betekent concreet dat alle 53 verenigingen waar armen het woord nemen een ondersteuning krijgen vanuit een nieuw op te richten Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.

De tewerkstelling van opgeleide ervaringsdeskundigen in de armoede wordt met dit decreet in alle sectoren mogelijk gemaakt. Ook de opleiding en bemiddeling bij de tewerkstelling van de ervaringsdeskundigen wordt erkend en gesubsidieerd.

Minister Vogels kan dan ook dit goede nieuws melden aan alle betrokkenen op de eerste diploma-uitreiking aanstaande zaterdag in het Vlaams parlement.

Mieke Vogels heeft voor dit decreet in de begroting van 2003 zo'n 1 992 000 euro (80 miljoen Bef) voorzien.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be

---