Nieuw-Vlaamse Alliantie


Criminele vermogens gebruiken voor vergoeding slachtoffers (30/01/03)

VERMOGENS VAN CRIMINELEN NAAR SLACHTOFFERS RAMKRAKEN

Steeds meer handelaars worden het slachtoffer van gewelddadige overvallen, dikwijls met een enorm inkomstenverlies tot gevolg omdat de privé-sector weigert het diefstalrisico te verzekeren, anderzijds omdat de daders amper gevat worden.

Recentelijk kondigde de federale regering dan wel de efficiënte bestrijding van ramkraken aan, intussen blijven de slachtoffers ervan berooid in de kou staan.

Daarom dient N-VA-voorzitter en kamerlid Geert Bourgeois een wetsvoorstel in waardoor misdadigers de gevolgen van de misdaad vergoeden. Uitgangspunt is dat de in beslag genomen criminele vermogens - samen met de bijzondere bijdrage aan het slachtofferhulpfonds - moeten aangewend worden voor de schadeloosstelling van de slachtoffers van opzettelijke misdrijven.

Nu reeds worden goederen die verband houden met misdadige activiteiten stelselmatig in beslag genomen en verkocht. De opbrengst komt in de staatskas terecht. Aangezien de overheid vandaag evenwel tekortschiet in haar plicht om de veiligheid van de burgers te garanderen, waardoor handelaars zich niet kunnen verzekeren of enkel tegen onbetaalbare premies, meent de N-VA dat de opbrengsten van criminele activiteiten rechtstreeks moeten kunnen toekomen aan de slachtoffers van ramkraken, car- en homejackings en diefstallen door middel van geweld of bedreiging. Op die manier worden de slachtoffers van deze misdrijven of de nabestaanden vergoed voor de geleden schade.

Het wetsvoorstel is geïnspireerd op het Fonds tot hulp aan de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden, aanvankelijk opgericht met de bedoeling om de slachtoffers van de Bende van Nijvel schadeloos te stellen.

In de huidige stand van de wetgeving komen alleen natuurlijke personen die een ernstig lichamelijk letsel of nadeel voor hun gezondheid ondervonden voor vergoeding in aanmerking. Het voorstel-Bourgeois verruimt het toepassingsgebied waardoor ook rechtspersonen die het slachtoffer werden van ramkraken, car- en homejackings en diefstallen door middel van geweld of bedreiging, zich kunnen richten tot het Fonds.

De slachtoffers kunnen vergoed worden voor invaliditeit, materiële en medische kosten, inkomensverlies en procedurekosten. Ook de nabestaanden van een slachtoffer komen voor schadeloosstelling in aanmerking.

Het misdrijf dient evenwel in België gepleegd op een slachtoffer van Belgische nationaliteit of op een legale vreemdeling. De maximale tussenkomst wordt gelimiteerd tot 620.000 EUR per persoon en per schadegeval met een franchise van 375 EUR. Daarenboven kan er enkel een beroep worden gedaan op de regeling als er geen vergoeding mogelijk is via de dader, de sociale zekerheid of een private verzekering.

Om de financiële draagkracht van het Fonds tot hulp voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden te verhogen, stelt Bourgeois voor om het Fonds niet meer alleen te spijzen met de bijdrage van 10 fr. die elke veroordeelde in criminele of correctionele zaken moet bijdragen, maar ook met de opbrengst van de bijzonder verbeurd verklaarde goederen.

Het wetsvoorstel wordt alvast enthousiast onthaald bij de slachtoffers van ramkraken. Henk Louf, de eigenaar van een kledingzaak in Wevelgem die zelf al verschillende keren slachtoffer werd van ramkraken, zegde zijn uitdrukkelijke steun toe.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be