LAAT U AANRAKEN DOOR DE NATUUR

Donderdag 30 januari 2003

PERSBERICHT OVER DE RESULTATEN VAN HET BOEKJAAR 2001-2002


* PARC PARADISIO : BESTE RESULTATEN OOIT GEBOEKT

* NIKITRA : TERUGVAL IN 2002 MAAR 2003 IS VEELBELOVEND

* GECONSOLIDEERDE WINST : HOGER DAN DE LAATSTE VOORUITZICHTEN
(*): Nikitra was een afdeling van Parc Paradisio NV en werd een dochtermaatschappij op 1 augustus 2001.

Bedrijfscashflow = bedrijfsresultaat + afschrijvingen op vaste activa & waardeverminderingen

PARC PARADISIO NV

Voor de negende keer sinds 1994 (stichtingsjaar), boekt Paradisio een onafgebroken groei van zijn aantal bezoekers en van zijn omzet. In 2002 hebben 465.000 mensen Paradisio bezocht, hetzij 5,6% meer dan het jaar voordien. Moest het weer beter geweest zijn in de zomerperiode zou dit cijfer nog positiever geweest zijn. In elk geval hebben de bezoekers de nieuwigheden de Nautilus, Algoa Bay, de demonstraties van roofvogels in vrije lucht, de zeeleeuwen ten zeerste gedpprecieerd.

De omzet van Parc Paradisio stijgt met 17 % tijdens het afgelopen boekjaar, een stijging die nog indrukwekkender is dan tijdens het boekjaar 2001 waar 12% stijging werd geboekt. Deze vooruitgang is te danken aan het groeiend aantal bezoekers en ook aan de grotere uitgave per bezoeker. Omwille het overwicht van de vaste kosten zijn de algemene kosten met uitzondering van de afschrijving stabiel gebleven (-1%) zodat de bedrijfscashflow (EBITDA) tot 2.019 k EUR bedraagt, hetzij een stijging van 632 k EUR (+45,6%), de beste vooruitgang ooit geboekt. De verhoging van de afschrijving (+351 k EUR), gebonden aan de recente investeringen, heeft het bedrijfsresultaat (EBIT) niet gehinderd een nieuw record te bereiken (604 k EUR), d.w.z. een vooruitgang van 132%. Het boekjaar 2002 van Parc Paradisio sluit af met een nettoresultaat van 641 k EUR, een stijging van zowat 200% ten opzichte van 2001 en hoger dan verwacht.

Tijdens het boekjaar is de totale schuldenlast van het bedrijf gedaald met 21,6% (van 11.675 k EUR tot 9.152 k EUR). Het deel van het eigen vermogen in vergelijking met de totale balans is met 59,3% gestegen tot meer dan 65%, zodat de ratio schulden/eigen vermogen verbeterd is van 67,4% tot 52,1%. Deze verbetering in de balansstructuur en de winstgevende staat geven aan het bedrijf gunstige omstandigheden om zijn ontwikkelingsprogramma door te zetten.

Paradisio : laat u aanraken door de natuur

Parc Paradisio heeft in de voorbije jaren een reeks investeringen doorgevoerd die het aanbod van het park aanzienlijk hebben verrijkt, onder meer de subtropische serre "Oasis" in 2000, de Nautilus, de reuzenaquariums van kapitein Nemo in 2001, Algoa bay en de onderwatergrot van de zeeleeuwen en de pinguons in 2002. Paradisio blijft doorgaan met zijn investeringsprogramma. De nieuwigheden van 2003 zullen een belangrijke stap betekenen in zijn ontwikkeling. Ze zullen in de komende weken bekend gemaakt worden. Deze elementen versterken het vertrouwen van het management in de groei van het Parc voor het boekjaar 2003 en voor de komende jaren.

NIKITRA NV

Nikitra, de dochtermaatschappij van Paradisio, gespecialiseerd in de organisatie van congressen, seminaries en incentives vormt geen uitzondering tegenover de conjuncturele vertraging al vastgesteld na september 2001. De omzet van het boekjaar 2001-2002 bedraagt tot 4.301 k EUR, hetzij een teruggang van 34% in vergelijking met het vorig boekjaar. Deze tijdelijke daling van activiteiten valt samen met het opnemen door Nikitra van de opstartkosten (400 k EUR) van Nexum, zijn nieuwe afdeling. Nexum, die op maat opleidingen aanbiedt aan grote ondernemingen, heeft een omzetcijfer van 233 k EUR geboekt. Dankzij een strenge controle van de kosten is het verlies ( te wijten aan uitzonderlijke omstandigheden ) beperkt tot 336 k EUR, 33% onder de verwachtingen.

Het herstarten van de activiteiten, aangekondigd in Juli is bevestigd. Op basis van de bestellingen geboekt eind januari 2003 zou de omzet van Nikitra een sterke vooruitgang kennen, ter hoogte van 7000 k EUR, hetzij een stijging van 62%. Ten opzichte van haar eerste opdrachten uitgevoerd in 2002, zou Nexum zijn omzet vervijfvoudigen. Deze bemoedigende perspectieven hebben Nikitra aangezet om in 2003 een dochtermaatschappij in Frankrijk te openen, om aan de groei van de behoeften van de Franse bedrijven te kunnen antwoorden.

Met verwijzing naar de recente fiscale hervorming, heeft men de waarderingsregels gewijzigd met het doel de bijkomende acquisitiekosten gebonden aan de vaste activa af te schrijven, zoals gedaan voor de voornaamste kosten. Deze verandering brengt een vermindering teweeg van de afschrijvingslasten in de geconsolideerde rekening voor een bedrag van 96 k EUR.

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS

De commissaris heeft bevestigd dat de revisiewerkzaamheden, die ten gronde afgewerkt zijn, geen noemenswaardige correctie aan het licht hebben gebracht die zou moeten worden doorgevoerd in de boekhoudkundige informatie, opgenomen in dit persbericht.

OVER PARC PARADISIO EN NIKITRA

Parc Paradisio is een Belgische naamloze vennootschap, die op Euronext Brussel (code: PARD) genoteerd staat. Sedert 1994 baat ze het gelijknamig ontspanningspark uit, dat een van de belangrijkste toeristische trekpleisters is geworden van het land. Paradisio is een dieren-, botanisch en monumentenpark van 55 hectaren, gelegen te Brugelette (tussen Bergen et Ath). Het park herbergt meer dan 4000 dieren uit de ganse wereld (vogels, zoogdieren, reptielen, vissen), de inheemse diersoorten niet meegerekend. Naast driehonderdjarige bomen, een rivier en 12 hectaren meren, bevat het domein verschillende historische gebouwen, waaronder de overblijfselen van een cisterciknzerabdij en een neoclassicistisch kasteel. Het Parc heeft een belangrijke wetenschappelijke deskundigheid ontwikkeld, evenals pedagogische activiteiten. Het heeft zich sterk gekngageerd in de bescherming van diersoorten en neemt deel aan het EEP -programma (European Endangered Species Program).

Nikitra, dochteronderneming voor 85% van Parc Paradisio N.V . heeft als devies + Developping High Performance People ; en is een belangrijke speler in de organisatie van congressen, van bedrijfsevenementen, van incentives en meetcentives. Haar nieuwe afdeling Nexum is gespecialiseerd in op maat gesneden opleidingen voor grote ondernemingen.

Bijkomende informatie

Yvan MOREAU, CFO, yvan.moreau@paradisio.be, TEL. : 068.250.825

Nikitra : Marc DOMB, CEO, marc.domb@nikitra.com, TEL. : 010.621.888

Nexum : Luc DE JAEGER, Director, l.dejaeger@nikitra.com, TEL. : 010.621.888

LAAT U AANRAKEN DOOR DE NATUUR

www.paradisio.be www.nikitra.com