Provincie Zuid-Holland

Persbericht

30-01-2003
Burgemeestersvacature Leiden: negen kandidaten

Bij de Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, hebben zich negen kandidaten gemeld voor de post van burgemeester van de gemeente Leiden. De vacature is ontstaan door het vertrek van drs. J.K.T. Postma. De functie wordt sinds 1 juni waargenomen door dr. W. Lemstra.

De negen sollicitanten, onder wie twee vrouw, zijn tussen 43 en 60 jaar oud. Drie sollicitanten zijn lid van de PvdA, twee van het CDA, twee van de VVD, één van D66 en één van een locale partij. Onder de kandidaten bevinden zich drie oud-burgemeesters en twee voormalig wethouders.

De burgemeestersvacature voor Leiden is vanwege procedurele overwegingen voor de tweede maal opengesteld. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stemde eerder niet in met de aanbeveling van één kandidaat door de Leidse gemeenteraad. Dat zou tot gevolg hebben gehad dat van het raadplegend referendum zou zijn afgezien. Het burgemeestersreferendum in Leiden staat nu gepland op 11 maart, tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.