Stadsdeel Zeeburg

Recreatiesteiger Borneokade

In het inrichtingsplan voor de openbare ruimte van de eilanden Borneo en Sporenburg is aan de zuidkade van het Borneo-eiland een recreatiesteiger gepland. Het idee achter deze openbaar toegankelijke steiger is het vergroten van de relatie tussen water en land en het recreatief gebruik van het water en de kade. De steiger ligt vast aan de Borneokade ter hoogte van het gebouw `Pacman' en het R.J.H Fortuynplein en is vanaf de kade door middel van twee trappen bereikbaar.
De steiger is bedoeld voor recreatie aan het water voor de buurtbewoners en niet om aan af te meren met vaartuigen. Ter plaatse van de steiger wordt daarom een afmeerverbod ingesteld.

Het ontwerp van de steiger
De steiger bestaat uit een drijvende constructie met daarop een houten dek voorzien van een antisliplaag . De steiger is 100 meter lang en 4.5 meter breed. Vanaf de kade kan de steiger worden bereikt door middel van twee in staal uitgevoerde trappen. Aan de steiger worden op twee plaatsen zogenaamde uitklimtrappen gemaakt, waarmee een te water geraakt persoon weer op de steiger kan klimmen.

Planning en uitvoering
In de eerste week van februari 2003 wordt gestart met de opbouw van de steiger. Eerst wordt de drijvende constructie in drie delen aangevoerd. De delen worden aan elkaar gekoppeld en aan de kade gemonteerd. Daarna wordt het houten dek op de drijvende constructie gemaakt. Tot slot worden de trappen tussen steiger en de kade en de uitklimtrappen geplaatst. De werkzaamheden zullen veelal vanaf het water plaatsvinden, ook materiaal wordt over het water aangevoerd. De werkzaamheden veroorzaken geen overlast voor het verkeer op de Borneokade en de buurt. Naar verwachting zal de steiger na 3 tot 4 weken gereed zijn (maart 2003).

Meer informatie
Met vragen over deze recreatiesteiger kunt u terecht bij Marieke Muller via telefoonnummer 60 80 880.