GroenLinks


-

Brief van Mirjam de Rijk en Femke Halsema aan de GroenLinks-leden

31 januari 2003

Beste GroenLinksers,
Acht zetels zijn het geworden. In vergelijking tot de peilingen viel het mee, maar we hadden natuurlijk op meer gehoopt. Wij willen jullie heel erg bedanken voor jullie enorme inzet bij deze verkiezingen.

Aan de treinfluit-actie deden meer dan honderd afdelingen mee, in talloze plaatsen voerden we gezamenlijk actie voor de Melkertbanen en op 21 januari waren een paar duizend folderaars op de been. Geweldig! Wij hebben bewust gekozen voor een andere campagne dan anders. Minder zaaltjes en speeches, meer folderen en 'schijnwerperacties': samen met de mensen die het aangaat problemen in de schijnwerper zetten, actievoeren en praktische oplossingen presenteren. Ons is dat goed bevallen, we zijn benieuwd naar jullie oordeel.

Het goede nieuws van 22 januari is dat de progressieve partijen (PvdA, GL, SP en D66) samen weer 65 zetels hebben, in plaats van de 49 zetels van 15 mei.
Maar rechts heeft in de kamer nog wel steeds een meerderheid. De acht kamerleden van GroenLinks zullen er alles aan doen om steengoed oppositie te voeren, of het straks CDA/PvdA wordt of uiteindelijk toch CDA/VVD/LPF.

De strijd wie de grootste partij zou worden en het premierschap zou krijgen heeft GroenLinks onmiskenbaar stemmen gekost. Volgens Interview/NSS dankt de PvdA vier zetels aan mensen die de vorige keer GroenLinks stemden.
Vanzelfsprekend gaan we de verkiezingen goed evalueren. Een eerste aanzet daartoe zijn de regionale bijeenkomsten die deze weken worden gehouden.

Tijdens deze bijeenkomsten kan ook vooruit worden gekeken naar de naderende statenverkiezingen op 11 maart: Stem GroenLinks voor een groene provincie. Deze verkiezingen bieden opnieuw de kans om GroenLinks te versterken, in de Staten en in de Eerste Kamer. Wij hopen dat velen van jullie er over een paar weken weer met ons tegenaan willen gaan. Een stem op GroenLinks bij de Statenverkiezingen is ook een signaal aan de onderhandelende partijen bij de kabinetsformatie: het moet groener en socialer.

GroenLinks krijgt er de laatste weken heel veel nieuwe leden bij. Precies op de verkiezingsdag gingen we door de 'magische' grens van 20.000 leden. Dankzij deze ledengroei hoeft er de komende tijd niet te worden bezuinigd op het werk van het landelijk bureau: de ondersteuning van afdelingen en raadsleden, het voeren van campagnes, de website.
De ledengroei zorgt er ook voor dat GroenLinks elke dag een levendiger beweging wordt, een beweging van actieve, betrokken mensen.

Een hartelijke groet en tot snel!

Femke Halsema
Mirjam de Rijk


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl