Erasmus


24-01-03: Blootstelling tijdens zwangerschap aan PCB's en dioxinen schadelijk voor ontwikkeling kinderen

Rotterdam, 24 januari 2003 - Kinderen die voor hun geboorte meer zijn blootgesteld aan PCB's en dioxinen ontwikkelen zich minder goed dan kinderen die daar minder aan zijn blootgesteld. Dat is één van de conclusies uit het proefschrift van neuropsycholoog Hestien Vreugdenhil, die op 31 januari promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vreugdenhil beschrijft de resultaten van een onderzoek bij kinderen die sinds 1989 worden gevolgd in het Nederlandse PCB/dioxine onderzoek. De kinderen die voor de geboorte in hogere mate zijn blootgesteld aan PCB's en dioxinen hebben een lagere motorische en mentale ontwikkeling. Daarnaast heeft prenatale blootstelling effecten op seksespecifiek speelgedrag, maar ook op neuropsychologische gebieden zoals bijvoorbeeld het concentratievermogen. De gevonden effecten zijn mogelijk groter naarmate het opvoedingsklimaat minder goed is. De effecten zijn op individueel niveau zeer subtiel, maar kunnen consequenties hebben op bevolkingsschaal.

PCB's en dioxinen zijn giftige chemische stoffen die het zenuwstelsel kunnen aantasten. Dioxinen komen onder andere vrij bij verbrandingsprocessen. PCB's werden tot de beginjaren 80 grootschalig door de industrie geproduceerd. PCBs en dioxinen zijn biologisch zeer moeilijk afbreekbaar, reden waarom ze wereldwijd nog steeds in het milieu voorkomen.

Kinderen worden al in de baarmoeder blootgesteld aan PCB's en dioxinen doordat de stoffen zich ophopen in het vetweefsel van de moeder. De moeder krijgt de stoffen in het dagelijks leven voornamelijk binnen door het eten van voedsel van dierlijke oorsprong: zuivel, vis en vlees. Die opgehoopte stoffen worden later weer in moedermelk uitgescheiden. De aangetroffen dioxinenwaarden in moedermelk in Nederland zijn sinds 1988 gehalveerd.

Het onderzoek, onder leiding van dr. Nynke Weisglas-Kuperus, kinderarts Sociale Pediatrie aan het Erasmus MC Sophia, geeft geen aanleiding om het geven van borstvoeding te ontraden. De resultaten wijzen met name op negatieve effecten van prenatale blootstelling en benadrukken het belang van maatregelen om de aanwezigheid van PCB's en dioxinen in het milieu verder terug te dringen. Bovendien kan het onderzoek dienen als voorbeeld voor het evalueren van risico's voor kinderen van blootstelling aan andere zogenaamde "bioaccumulerende neurotoxische stoffen" die in het milieu aanwezig zijn.

31 januari 2003: Promotie Hestien Vreugdenhil, Erasmus MC-Sophia

Neurodevelopmental effects of perinatal exposure to environmental levels of PCBs and dioxins in children at school age. Plaats: Erasmus Universiteit Rotterdam, Senaatszaal Woudestein. Tijd: 11.00 uur.

30 januari 2003: Symposium From pediatrics to neuropsychology meer informatie...