Politie Hollands Midden
Datum: 31 januari 2003

(

Dode vrouw in woning, verdachte man aangehouden,
Verstoring openbare orde in Gouda

Politie Hollands Midden onderzoekt niet alleen de dood van een 23-jarige vrouw uit Gouda die donderdagavond 30 januari in een woning aan het Getijmolenerf werd aangetroffen. De politie doet ook onderzoek naar de mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd tijdens de verstoring van de openbare orde die volgde nadat enkele familieleden van het slachtoffer de woning binnen wilde dringen. In korte tijd was er een grote toeloop van betrokkenen en omstanders en werd de sfeer gespannen. Er werden vernielingen gepleegd en bedreigingen geuit naar de politie. Slechts met grote moeite en met assistentie van politie uit omliggende plaatsen konden de agenten de geemotioneerde familieleden en omstanders op afstand houden. Hierbij heeft de politie hondengeleiders ingezet en met pepperspray gespoten.

De politie heeft donderdagavond een 38-jarige man uit Gouda aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het 23-jarige slachtoffer. De man kwam in verwarde toestand bij het politiebureau aan de Houtmansgracht in Gouda en vertelde dat zijn vriendin ernstig gewond in een woning aan het Getijmolenwerf lag. Toen de politie in de woning het dode lichaam van de vrouw aantrof, is de man, die nog op in het politiebureau verbleef, aangehouden en ingesloten. De politie onderzoekt de zaak met een team van 10 rechercheurs.

In opdracht van de lokale driekhoek is de politie ook een onderzoek gestart naar de mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd tijdens een verstoring van de openbare orde later op de donderdagavond. Terwijl de Technische Recherche van Politie Hollands Midden in de woning een sporenonderzoek uitvoerde, wilden een aantal geemotioneerde familieleden omstreeks 20:30 uur met geweld de woning binnendringen. In het belang van een goed strafrechterlijk onderzoek en om verlies van belangrijke sporen te voorkomen kon dit niet worden toegestaan. Hoewel de agressie zich in eerste instantie niet richtte op de politie, was er in korte tijd een grote toeloop van naar schatting 100 tot 150 omstanders en werd de sfeer gespannen. Agenten uit omliggende plaatsen hebben assistentie verleend en er zijn twee hondengeleiders ingezet. Met de hulp van buurtvaders, jongerenwerkers en mensen van een moskeebestuur heeft de politie getracht de gemoederen te bedaren. Toch werden door een kleine groep betrokkenen vernielingen gepleegd, beledigingen en bedreigingen geuit naar politieagenten. In de hectische situatie heeft de polite geen arrestaties verricht maar wel gebruik gemaakt van pepperspray. Zowel onder de agenten als de omstanders raakten een aantal mensen licht gewond.


Agenten, rechercheurs en hondengeleiders uit het Gouda en heel de regio en uit Utrecht en Rotterdam zijn ingezet om de situatie het hoofd te bieden.

Noot voor de redactie,

Politie Hollands Midden