Persbericht

3 februari 2003

Software AG presenteert nieuwe versies van Adabas

~ Adabas nu beschikbaar voor mainframes en voor Unix, Linux en Windows ~

Er zijn nieuwe versies van Software AG s high-performance database Adabas beschikbaar voor mainframes en voor de Unix, Windows en Linux besturingssystemen. Bijna 80% van deze high-end databases is in de afgelopen drie jaar opnieuw geprogrammeerd om de snelheid, schaalbaarheid en beschikbaarheid op te voeren. Tegelijkertijd biedt de nieuwe SQL Server 5 gebruikers een nieuwe, verbeterde versie van het Adabas uitbreidingsproduct voor SQL toegang.

De nieuwe Adabase versie 7.4, die de 64-bit architectuur van IBM mainframes ondersteunt, is nu verkrijgbaar voor de mainframe besturing-systemen OS/390 en z/OS. Bij de ontwikkeling ervan is voornamelijk gewerkt aan verbetering van de prestaties en de betrouwbaarheid met toevoegingen zoals geconsolideerde 24x7 beschikbaarheid. De nieuwe versie ondersteunt data backup en recovery tijdens doorlopende activiteiten en kan langlopende transacties aan met meer "change accesses" dan ooit tevoren. Tenslotte is de ondersteuning van externe back-up systemen uitgebreid en is zoals gebruikelijk een read-only toegang beschikbaar bij back-up activiteiten.

In de komende maanden zal er een Adabas versie 7.4 voor BS2000, VSE en VM mainframes op de markt komen.

Unix, Linux en Windows - Adabas 3.2
De nieuwe versie 3.2 van de open-systemen variant van Adabas ondersteunt de Windows, Unix en Linux (RedHat en SuSE) besturingssystemen. Ook hier lag de nadruk bij de ontwikkeling op flexibiliteit, betrouwbaarheid, onderhoudsgemak en data back-up en recovery. Adabas 3.2 ondersteunt FTP data-uitwisseling over systemen heen tussen Unix, Windows, mainframe en andere platforms. En omdat Adabas 3.2 meerdere data records naast elkaar kan lezen en schrijven is de back-up en recovery tijd aanzienlijk ingekort. Net als bij de mainframe variant zijn gegevens in Adabas 3.2 compatibel met externe back-up systemen.

Uitbreidingsmodule voor SQL Server 5
De SQL Server 5 Adabas extensie is een volledig nieuwe implementatie voor SQL toegang tot Adabas. Met vernieuwde interfaces voor ODBC en JDBC toegang wordt de integratie van Adabas met SQL omgevingen makkelijker gemaakt. De Adabas SQL Server 5 extensie is bestemd voor gebruikers van Adabas versie 7.4 en ondersteunt IBM s OS/390 en z/OS mainframe besturingssystemen. De introductie van Adabas SQL Server 5 voor de Windows en Sun Solaris platforms staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar en daarna zullen ook versies volgen voor de mainframe platforms BS2000 en VSE voor Unix en Linux.

(390 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Adabas
Adabas is het snelste databasesysteem ter wereld, met tot 157,000 calls per seconde. Het wordt momenteel door duizenden bedrijven gebruikt voor hun bedrijfskritische applicaties en is beschikbaar voor diverse besturingssystemen. Het levert de hoogste prestaties, zelfs wanneer het door veel gebruikers tegelijk gebruikt wordt.

Over Software AG
Software AG is opgericht in 1969, het hoofdkantoor is gevestigd in het Duitse Darmstadt. Het bedrijf is één van Europa's grootste producent leverancier van systeemsoftware en -diensten en maakt wereldwijd de integratie van bedrijfsgegevens -en management mogelijk. Software AG's producten beheren de centrale IT processen van duizenden bekende bedrijven, zoals Lufthansa, Siemens, Citibank, Merck, DaimlerChrysler, Sony, BP en Telefonica. Software AG ontwikkelt producten en oplossingen die de XML (Extensible Markup Language) standaard ondersteunen. XML vereenvoudigt zowel de uitwisseling van documenten en gegevens als de integratie van toonaangevende webapplicaties in traditionele IT architecturen. Volgens IDC is Software AG, dankzij haar Tamino XML server, wereldwijd marktleider in de XML database- en servermarkt. Software AG's B2B oplossingen richten zich op op XML gebaseerde integratie (bijvoorbeeld webservices) en enterprise content management systemen. Software AG heeft een portfolio van maar liefst 300 distributeur- en technologiepartners waaronder IBM, Sun, Microsoft, Hewlett Packard en leveranciers van oplossingen zoals BEA, Tridion, Stellent en Ixos. In 2001 behaalde het concern een totale omzet van 589 miljoen euro. Software AG heeft op dit moment 3.200 medewerkers in meer dan 70 landen. Software AG is genoteerd op de beurs van Frankfurt (MDAX, identificatienummer 724264 / SOWGn.F.)

Contact Software AG: Eduard Smeets
Tel: 030 750 30 00Fax: 030 750 30 99
E-mail: eduard.smeets@softwareag.com
http://www.softwareag.nl

Contact pers: Marieke van Zuien (LEWIS Communications) Tel: 040 235 46 00Fax: 040 235 46 01
E-mail: mariekev@lewispr.com
http://www.lewispr.com

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com