---

Ministerie van Defensie



---

Volkel draagt F-16 demotaak over aan Leeuwarden

03-02-2003

Een team van de Vliegbasis Leeuwarden verzorgt in 2003 de F-16 solo display van de Koninklijke Luchtmacht. Hiervoor vliegt de demovlieger van 2001/2002, kapitein-vlieger Richard Buijs van het 312 Squadron van vliegbasis Volkel, samen met zijn opvolger, kapitein-vlieger Christiaan van Gestel van vliegbasis Leeuwarden, trainingsvluchten boven vliegbasis Volkel. Deze vluchten beginnen vanaf vandaag (3 februari) en duren nog tot en met vrijdag 14 februari.

Als de weersomstandigheden het toelaten wordt op deze trainingsdagen een- tot tweemaal daags een trainingsvlucht van ongeveer tien minuten gevlogen. Tijdens een trainingsvlucht toont de demovlieger de vliegtechnische capaciteiten van de F-16. Bovendien laat hij zien waartoe elke F-16 vlieger van de Koninklijke Luchtmacht met het toestel in staat is.

Na overdracht van de demotaak aan het team van de vliegbasis Leeuwarden en acceptatie van de show 2003 wordt vervolgens een groot deel van het oefenprogramma op de thuisbasis Leeuwarden afgewerkt. Om de overlast te spreiden wordt ook een aantal oefenshows boven de andere vliegbases gevlogen.

Het F-16 solo display team verzorgt demonstraties bij nationale en internationale luchtvaartevenementen. Uiteraard geeft het team acte de présence tijdens de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht, die op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni op vliegbasis Twenthe worden gehouden.