Diefstal Romeinse muntschat in Centraal Museum

Uit de historische opstelling van het Centraal Museum zijn in het afgelopen weekend 19 Romeinse gouden munten met een waarde van circa EUR 100.000 ontvreemd. De gestolen munten zijn eigendom van het museum. Politie heeft sporenonderzoek gedaan. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Politieonderzoek
De recherche heeft sporenonderzoek gedaan en bestudeert momenteel de videotapes van het museum. De dieven hebben mogelijk gebruik kunnen maken van de exceptionele drukte in het museum tijdens het eerste weekend van de tentoonstelling 'Woman'. De vitrine waarin de munten geëxposeerd waren, is verwijderd in verband met onderzoek. Het museum is gewoon open voor publiek (dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur).

Omschrijving muntschat
De munten maken deel uit van een schat van 50 munten die in 1933 gevonden is op het Domplein. In dat jaar is het Romeinse castellum - in het jaar 47 na Chr. gesticht - bij opgravingen blootgelegd. De goudschat is vermoedelijk het spaargeld geweest van een Romeinse officier die in het castellum diende. Hij heeft het geld begraven maar nooit op kunnen halen. Het castellum is tijdens de opstand van de Bataven onder leiding van Julius (of Claudius) Civilis in het jaar 69 na Chr. in brand gestoken. De schat is onder een brandlaag gevonden. De munten dateren uit de tijd van Augustus tot het driekeizerjaar 68-69, dat wil zeggen: het zijn de normale munten die in het jaar 69 in omloop waren.

De munten werden in 1993 overgedragen aan het Centraal Museum. Van de 19 verdwenen munten zijn er 14 van keizer Nero, 4 van Claudius en 1 van Tiberius. De overige 31 munten uit de goudschat (onder andere de 2 meest zeldzame exemplaren uit het driekeizerjaar) waren niet geëxposeerd en zijn nog in het bezit van het museum.

Beperkt verhandelbaar
De 19 ontvreemde munten zijn zeldzaam en volledig gedocumenteerd. De munten hebben in het officiële circuit een waarde van circa EUR 100.000, maar zijn door de documentatie (gewicht, afmetingen, bijzondere kenmerken en voor en achterzijde zijn bekend) beperkt verhandelbaar. Wereldwijd bestaan veel exemplaren van deze munten. Ze zijn voor Utrecht echter bijzonder omdat ze hier gevonden zijn.

Noot voor de media:
Nadere toelichting wordt gegeven op een persconferentie die vanmiddag, maandag 3 februari, wordt gehouden om 14.45 uur in de perskamer van het stadhuis.

Daarbij zijn aanwezig:

- Toon Gispen, Wethouder Cultuur;

- Sjarel Ex, Directeur Centraal Museum en Errol v.d. Werdt, hoofd Collecties en Onderzoek;
- Bernhard Jens, Voorlichter Politie Regio Utrecht
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Regie Bouma, Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht, 030- 286 11 55.

Utrecht, 3 februari 2003.