Provincie limburg zet aan tot illegale rituele slachtingen

GAIA roept minister Tavernier op onmiddellijk op te treden tegen wanbeleid

28 januari 2003

Persbericht

© GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA stelt verontwaardigd vast dat de provincie Limburg bij monde van Sonja Claes, gedeputeerde voor Sociale Zaken, illegale rituele slachtingen, meer bepaald rituele slachtingen aan huis, gedoogt en als wettelijk in orde, "volgens de regels" voorstelt. Dit is onverantwoord. GAIA tilt hier zwaar aan. Zeker in drie gemeenten (Heusden-Zolder, Dilsen-Stokkem en Houthalen-Helchteren) worden moslims aangezet tot onwettige rituele thuis-slachtingen tijdens het Offerfeest van 11 en 12 februari e.k. Rituele thuis-slachtingen zijn sinds 1988 illegaal krachtens de dierenwelzijnswet. De provincie laat illegale praktijken dus toe. Meer nog: ze worden voorgesteld als legaal. Voor GAIA is dit een schoolvoorbeeld van wanbestuur. GAIA roept minister van volks-gezondheid en dierenwelzijn Jef Tavernier op om onmiddellijke maatregelen te treffen tegen de provincie en elders tegen gemeenten die de wet, vaak op slinkse wijze, aan hun laars blijven lappen. GAIA doet die oproep naar aanleiding van het symposium over rituele slachtingen dat minister Tavernier vandaag organiseert in Brussel (gebouwen van FOD volksgezondheid). GAIA vreest dat ook andere gemeenten dit jaar de wet aan hun laars zullen lappen en op een slinkse wijze verboden rituele thuisslachtingen zullen gedogen en zelfs mee organiseren, door her en der containers te plaatsen voor afval van illegaal thuis ritueel geslachte schapen. Slachtingen volgens een erkende ritus mogen krachtens de wet alleen gebeuren in een erkend slachthuis of een tijdelijk erkende slachtinrichting, in geen enkel geval thuis! De auditeur van de Raad van State heeft dat in zijn advies ook duidelijk verwoord in een geding dat GAIA vijf jaar geleden tegen de stad Gent heeft aangespannen. De wet laat geen rituele thuisslachtingen toe, stelt de auditeur. Dat is ook recent nog duidelijk gemaakt door bevoegd minister voor volksgezondheid en dierenwelzijn Tavernier. Die drie Limburgse gemeenten waarvan sprake, plaatsen containers waar moslims slachtafval kunnen deponeren van schapen die thuis en dus illegaal ritueel geslacht worden. Het is dan ook een schande dat een provinciaal gedeputeerde beweert dat door het plaatsen van containers "de meeste slachtingen volgens de regels gebeuren" en op die manier volkomen onterecht laat verstaan dat rituele thuisslachtingen legaal zouden zijn. Dit is onverantwoord.
Het kan ook niet dat gemeenten naar aanleiding van het Offerfeest aan moslims slachtvergunningen afleveren voor thuisslachtingen onder het mom dat zulks mag indien de dieren verdoofd worden. Gemeenten kunnen zogezegd niet uitmaken of moslims de dieren bedwelmen of niet. Op die manier willen die gemeenten een wettelijke schijn geven aan volstrekt illegale praktijken. Maar deze hypocriete gemeentebesturen weten zeer goed dat moslims schapen ritueel slachten zonder verdoving of bedwelming voorafgaandelijk aan de halssnede.
GAIA roept minister Tavernier op om gemeenten die de wet aan hun laars blijven lappen, te laten sanctioneren. De dierenwelzijnswet geldt voor iedereen.
GAIA pleit voor duurzame oplossingen voor het rituele slachtingenprobleem:
1. de wet moet strikt nageleefd worden (rituele slachtingen enkel in slachthuis of tijdelijke inrichting) en minister Tavernier evenals alle betrokken overheden (gewestelijk, gemeentelijk, provinciaal) moeten de wet strikt doen naleven, 2. het aantal te slachten schapen moet drastisch naar omlaag om de slachtcapaciteit in slachthuizen en tijdelijke slachtinrichtingen niet te overschrijden, 3. het Executief van de moslims van België dient de moslimgemeenschappen er serieus toe aan te zetten om te opteren voor alternatieven (bv. geld geven aan armen en andere noodlijdenden),
4. moslimgemeenschappen aanvaarden aan de halssnede voorafgaandelijke en correct uitgevoerde bedwelming van de dieren, onder begeleiding van een dierenarts.

Minister Tavernier reageerde hierop met het volgende persbericht. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be