Internetpublicatie, 5 februari 2003

Korte termijn overbruggen
OP LANGE TERMIJN VERANTWOORDE OPLOSSING
PROBLEEM PEUTERSPEELZALEN

Op 3 februari zijn alle vrijwilligers van de Stichting Peuterspeelzaalwerk Geldrop geïnformeerd over de oplossingen voor de problemen van de peuterspeelzalen. Deze heeft de gemeente bedacht, in samenwerking met o.a. de Denktank van betrokkenen. Na het aanstaande faillissement van de Stichting Peuterspeelzaalwerk kunnen deze oplossingen worden ingezet. De peuterspeelzaalleid(st)ers hadden al eerder aangegeven dat zij de komende twee weken de tijd willen nemen om de plannen door te nemen en om voor zichzelf in te schatten of zij hierin verder willen meegaan.

Al eerder was in de raadscommissie MZ uitgesproken dat de voorkeur van de politiek was om het peuterspeelzaalwerk bestuurlijk onder te brengen bij het onderwijs. Vanuit deze denkrichting is nu een oplossing op korte termijn en één op middellange termijn gepresenteerd.

KORTE TERMIJN
In het voorstel is opgenomen om de 5 peuterspeelzalen op korte termijn onder te brengen bij een andere organisatie. Stichting Ander Werk heeft aangegeven hier positief tegenover te staan. Om verdere problemen met de Belastingdienst te voorkomen, kan er op dit moment niet méér worden uitgekeerd dan de wettelijk toegestane weekvergoeding. Voor de peuterleid(st)er betekent dit dat, wil het peuterspeelzaalwerk doorgang vinden, de vrijwilligers niet méér betaald kunnen krijgen dan 18,- per week, ongeacht het aantal dagdelen dat zij werkzaam zijn. Dit is het maximumbedrag, door de belastingdienst vastgesteld, dat een vrijwilliger als onkostenvergoeding mag ontvangen. Voorheen kregen de vrijwilligers 9,10 per dagdeel. Tegelijkertijd wordt er door alle betrokkenen hard gewerkt aan een structurele oplossing.

MIDDELLANGE TERMIJN
Op de middellange termijn, mede afhankelijk van de overige betrokkenen, 3 tot maximaal 5 maanden, dient een permanente oplossing te worden gerealiseerd. Het uitgangspunt bij het realiseren van een dergelijke permanente oplossing is, dat iedereen die mee wil in de nieuwe organisatie ook mee kan, ongeacht opleidingsgraad of aantal beschikbare uren. Dit betekent, dat bij vacatures voor betaalde krachten de huidige vrijwilligers, indien zij voldoen aan de gestelde eisen, de voorrang krijgen.

Voor de overige vrijwilligers zal, uiteraard in overleg, een passende oplossing worden gezocht binnen het peuterspeelzaalwerk. De peuterspeelzalen zullen organisatorisch en bestuurlijk worden ondergebracht bij de verschillende schoolbesturen. Het is op dit moment nog niet mogelijk om exact aan te geven welke CAO en opleidingseisen er gesteld gaan worden. Dit is sterk afhankelijk van de definitieve uitwerking van de oplossing.

ONDERWIJS
Uit verkennende gesprekken met delegaties van de schoolbesturen bleek, dat zij in beginsel positief staan tegenover deze ontwikkelingen, die overigens niet nieuw zijn. In den lande wordt steeds meer gekozen voor deze koers met betrekking tot peuterspeelzaalwerk. Ook in het activiteitenplan en de begroting van de gemeente was voor 2003 rekening gehouden met deze koerswijziging. De situatie dwingt de verschillende partijen nu tot een versnelde uitvoering van één en ander. De Geldropse schoolbesturen hebben inmiddels in principe hun medewerking toegezegd.

BUDGET
Voor de professionalisering van het peuterspeelzaalwerk in Geldrop heeft de gemeenteraad voor 2003 een budget van 100.000 beschikbaar gesteld. Dit budget loopt op tot 350.000 in 2006. Of dit voor de periode 2003-2006 voldoende is, is op dit moment nog niet duidelijk. Mocht dit niet zo zijn, dan zal het college de gemeenteraad voorstellen hieromtrent voorleggen.