NAi

NAi-persbericht, 15 januari 2003
2e persbericht

TATIRAMA
Architectuur en film van Jacques Tati

Tentoonstelling 16 januari t/m 27 april 2003, Balkonzaal en Gaanderij

Vanaf 16 januari 2003 is in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) 'Tatirama - architectuur en film van Jacques Tati' te zien. Beelden van de legendarische Franse filmmaker Jacques Tati (1907-1982) worden in de tentoonstelling gecombineerd met korte filmpjes over de Franse wederopbouw, de context waarin Tati zijn films maakte. Ook zijn er tekeningen te zien zijn van Tati's vaste decorontwerper Jacques Lagrange: een Nederlandse primeur.

In films die Jacques Tati maakte, zoals Jour de fête (1949), Les vacances de Monsieur Hulot (1953), Mon Oncle (1958), Playtime (1967), Trafic (1971) en Parade (1973), laat hij ons met zijn ogen kijken naar de Franse werkelijkheid. Tati werd bekend om zijn gestileerde weergave van die werkelijkheid met de geestige Monsieur Hulot in de hoofdrol. Minder bekend is zijn bijzondere interesse voor architectuur en de invloed daarvan op ons dagelijks leven.

menselijk perspectief Met grappen en humoristische momenten geeft Tati kritiek op de moderne tijd. Tegelijkertijd heeft hij ook oog voor de verbeteringen die de moderniteit brengt. Tati had een humanistische en scherpe visie op de technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Deze ontwikkelingen uitten zich in massaconsumptie, de ontwikkeling van buitenwijken, een nieuwe verhouding tussen werken en vrije tijd of transport en afstand. Film was voor Tati een middel om vanuit het menselijk perspectief een heldere observatie te geven op deze nieuwe aspecten van het moderne leven.
De beelden uit de films van Tati zijn voor de tentoonstelling geordend naar de thema's van het Handvest van Athene (werken, wonen, vrije tijd, verkeer en historisch erfgoed).
De beroemde Franse architect Le Corbusier schreef dit "testament van de moderne architectuur" in 1943 waarin hij zijn visie op de ontwikkeling van de moderne architectuur vastlegde.

theatrale vormgeving De tentoonstelling 'Tatirama' is theatraal vormgegeven. In de Balkonzaal hangen vrij in de ruimte schermen waarop de beelden te zien zijn en teksten op verschillende manieren op het beeld geprojecteerd worden. De bezoeker waant zich in een bioscoop. De filmpjes, ook per thema geordend, geven een beeld van de Franse werkelijkheid zoals Tati die beleefd moet hebben. De opkomst van het massatoerisme, vakanties in de bergen, het gemak van huishoudelijke apparaten en de veranderende woonomgeving van veel Fransen zijn onderwerpen die uitgebreid te zien zijn.

Villa Arpel Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de maquette voor de Villa Arpel
(schaal 1: 10), die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is. De maquette, een weergave van het decor van de film 'Mon Oncle', verduidelijkt Tati's ideeën over moderne architectuur. De woonmachine die Villa Arpel is, is steriel en georiënteerd op de toekomst. Met de vele technische snufjes die het leven in het huis moeten vergemakkelijken, laat Tati zien dat hij niet alleen bewondering heeft voor de moderne architectuur. Hij heeft duidelijk ook vraagtekens bij de 'vooruitgang' die het modernisme uitdraagt.

triomf in twijfel getrokken Tati is een meester geweest in het verbeelden van de werkelijkheid die hij om zich heen zag en de vertaling daarvan voor het dagelijks leven. Zijn ontzag voor de moderne architectuur blijkt uit de precieze weergave daarvan in bijvoorbeeld 'Mon Oncle' (met de Villa Arpel) of 'Playtime', waarvoor zelfs een stad (Tativille) met hoogbouw, geïnspireerd op La Défense, werd nagebouwd. Zijn twijfels blijken uit het geringe menselijk contact dat deze omgevingen naar zijn mening oproept. Hoe moderner de omgeving, hoe kariger de communicatie tussen mensen. De triomf van het modernisme wordt hier duidelijk in twijfel getrokken.
---

Feestelijke opening
De tentoonstelling is te zien vanaf 16 januari, maar wordt op 24 januari om 17.30 uur, tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR), feestelijk geopend door Simon Field, directeur van het IFFR en Jord den Hollander, filmer/architect en programmeur van het Architectuur Filmfestival Rotterdam.

Lezing
Op 13 februari 2003, 20.00 uur, geeft François Penz, hoogleraar aan het Institute for Moving Images in Cambridge een lezing over architectuur en Jacques Tati. Hij vertelt over de betekenis van Tati's films voor ons begrip van de naoorlogse architectuur. Aanvang 20.00 uur, auditorium NAi. Aanmelden via dit formulier of fax 010 4367281.

Meer Tati
In september 2003 wijdt het Filmmuseum in Amsterdam een retrospectief aan Jacques Tati. 'Jour des fête', 'Les vacances de Monsieur Hulot', 'Mon Oncle' en 'Playtime' zullen te zien zijn in nieuwe kopieën. Het programma is vanaf de zomer te vinden op www.filmmuseum.nl.


* De tentoonstelling 'Tatirama' is te zien in het kader van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). Eerder maakte het NAi in aansluiting op het IFFR succesvolle tentoonstellingen als 'Clip City' (2002) en 'Hollywood aan de Maas' (2001).


* De tentoonstelling is een overname van het Institute Française d'Architecture in Parijs en is voor deze gelegenheid aangepast door het NAi.

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi (Edwin Pelser en Astrid Karbaat), tel 010-4401235/260, fax 010-4366975, e-mail: press@nai.nl.
---

NAi

Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: dinsdag, 4 februari 2003