Nieuws over Marine Vliegkamp Valkenburg
04-02-2003

Door berichten in de media zou het beeld kunnen ontstaan als zou er op het Marinevliegkamp Valkenburg gebouwd kunnen gaan worden.

De Intergemeentelijke Stuurgroep Valkenburg 2010, bestaande uit de gemeenten Katwijk, Valkenburg, Wassenaar en Rijnsburg, is verheugd dat de minister van VROM op de website van het ministerie van VROM nogmaals heeft benadrukt dat het kabinet heeft besloten dat het huidige marinevliegkamp Valkenburg voorlopig niet beschikbaar komt voor verstedelijking, vanwege het wegvallen van een deel van de financieringsmogelijkheden daarvoor.

De stuurgroep vindt het met de minister raadzaam dat in de aangekondigde verkenning naar mogelijke alternatieve woningbouwlocaties, voor de periode na 2010, uitgegaan wordt van een onderzoek op brede schaal. Op verzoek van minister Kamp worden hierbij ook alternatieven als de oostflank van Leiden (Grote Polder) en Noord-Holland (Haarlemmermeer) betrokken. De provincie Zuid-Holland zal op korte termijn het onderzoek starten.

De Intergemeentelijke Stuurgroep Valkenburg 2010 is van mening dat de aanwezigheid van het Marinevliegkamp Valkenburg de openheid in het gebied tussen de Leidse en Haagse stedelijke agglomeraties waarborgt. Het idee als zou er aan de randen kunnen worden gebouwd, past niet in dit streven. Behoud van de open, groene ruimte is van groot belang in dit dichtbevolkte gedeelte van de randstad.